Life Style

Pasionații de ciclism sunt invitați la Carpathia Bike Tour, ediția Cobor

7
min
8/6/2022

Evenimentul se desfășoară pe 18 iunie 2022, pe un traseu de 80 de km care pornește de la Cetatea Rupea.

Fundația Conservation Carpathia și Ferma de Biodiversitate Cobor organizează pe 18 iunie Carpathia Bike Tour, ediția Cobor, un eveniment de ciclism care promovează mișcarea pe bicicletă, într-o zonă cu o biodiversitate unică în țară, Colinele Transilvaniei. 

Pe traseul de 80 de km care pornește de la Cetatea Rupea, participanții la eveniment vor descoperi farmecul Colinelor Transilvaniei, valorile culturale și istorice ale acestora, vor merge prin vechi sate săsești și pe lângă biserici fortificate până la Cobor, un sat transilvănean de sec. XIII.

Cobor este un o localitate izolată, cu populația în declin, în care Fundația Conservation Carpathia dezvoltă un proiect de conservare a biodiversității și management durabil al pășunilor, promovând totodată eco-turismul în cadrul gospodăriilor pe care le-a readus la viață, într-un proces de restaurare.

Fiind la jumătatea traseului, la Ferma de Biodiversitate Cobor, cicliștii se vor bucura de gustul gulașului gătit la fermă, se vor energiza cu socată și siropuri de sezon și vor intra în atmosfera vechiului sat. 

Citește și: ANALIZĂ Cum reducem CO2 din atmosferă - păduri, turbării, mangrove și inventivitatea umană 

Pentru o experiență completă, la Carpathia Bike Tour am pregătit și un tur la caii aflați în pensiune, vizita la ferma care adăpostește peste 100 de vaci din specia sură de stepă, precum și canisa cu Ciobănești Carpatini pe care fundația îi crește pentru a-i dona fermierilor în procesul de preveniție a conflictelor cu animalele sălbatice. 

Ferma de Biodiversitate de la Cobor este unică datorită modelului de agricultură sustenabilă, prietenos cu natura, și se distinge și prin proiectul de reintroducere  a surei de stepă, specie de vite istorice, aproape dispărută în Transilvania și din arealul autohton.

Surele de stepă aveau o tradiție în gospodăriile țărănești din Transilvania, fiind ilustrate în seria de tablouri „Carul cu boi” de Nicolae Grigorescu.

Pe traseul de întoarcere, cicliștii vor mai putea vedea una dintre pășunile de stejari seculari, pe o rază de 20 de km în jurul Coborului se află cinci dintre cele mai mari pășuni de stejari din România.

Citește și: Energia geotermală - poluare redusă şi costuri mai mici la încălzire. România are resursele, dar nu sunt exploatate

Tura se va încheia cu vizita Cetății Rupea, un complex arhitectonic deosebit, utilizată încă din preistorie și folosită până în secolul al XVIII-lea. 

Evenimentul se adresează pasionaților de bicicletă care obișnuiesc să facă ture pe distanțe mai mari, care apreciază experiențele pe care le oferă traseul mai mult decât viteza, iar tura are o dificultate moderată.  

Taxa de participare este 75 de lei, iar înscrierile se efectuează: https://forms.gle/idd8RtRhcjSev57X9

Carpathia Bike Tour este un concept de evenimente de ciclism care promovează mișcarea pe bicicletă și pune în valoare biodiversitatea. Evenimentul se află la prima ediție. 

Despre Fundația Conservation Carpathia

Fundația Conservation Carpathia contribuie la conservarea și refacerea ecosistemelor naturale din Munții Carpați, în beneficiul biodiversității și a comunităților locale, prin achiziționarea, protejarea și administrarea de păduri și pajiști alpine.

Din anul 2009 și până astăzi, proiectul a salvat de la exploatare 27.000 de hectare de păduri și pășuni alpine în sud-estul Carpaților Meridionali și a refăcut păduri pe 1.157 de hectare, prin plantarea a peste 3 milioane de puieți, a creat o zonă de management cinegetic activ pe o suprafață de 78.000 ha și contribuie la bunăstarea comunităților din vecinătatea pădurilor protejate prin proiecte sociale, de educație și de dezvoltare de afaceri verzi.  

Munții Făgăraș reprezintă ultima oază de biodiversitate de pe continent de peste 200.000 de hectare, unde poate fi creat cel mai mare și important parc național din Europa.