Stiri

În noaptea de Crăciun nordul Capitalei a devenit cel mai poluat loc de pe Pământ

3
min
28/12/2020

Sărbătoare cu poluare pentru locuitorii Capitalei, care au fost sufocați, din nou, de Crăciun, în timp ce la Ministerul Mediului se sărbătorește preluarea ștafetei de noul ministru.

Aer irespirabil în nordul Capitalei în seara de 25 decembrie, un miros pestilențial venit de la arderile de deșeuri, oameni care își acopereau fața cu fularele puse peste măști, în parc. O batjocură a autorităților care nu fac absolut nimic pentru a stopa această otravă din aer de care nu ne putem feri, care intră în case și în plămâni. Nivelurile PM2.5 pot cauza chiar moartea celor cu probleme pulmonare sau cardiovasculare și au urmări grave pe termen lung conform Agenției pentru Protecția Mediului din SUA. Însă și pentru persoanele care nu se știu cu probleme pulmonare, a fost extrem de sufocant și, cel mai probabil, începutul unor serioase probleme de sănătate.

ONG-ul Agent Green a prezentat și cifrele pe care plămânii noștri le-au simțit aseară. Noaptea de Crăciun nordul Capitalei a devenit cel mai poluat loc de pe Pământ! Organizația notează, pe Facebook, că, cel mai probabil, cauza este arderea unor deșeuri. S-a simțit asta foarte clar de la miros.

„În noaptea de Crăciun, cel mai probabil din cauza arderilor de deșeuri și a încălzirii ineficiente, Nordul Bucureștiului a devenit cel mai poluat loc de pe Pământ dacă este comparat cu media poluării din 2019 din Bangladesh, cea mai poluată țară din lume care a avut în 2019 un Indice de Calitate a Aerului de 165, iar Otopeni a atins noaptea trecută nivelul de 173. PM 2.5 a ajuns la 97.2 µg/m3 în Otopeni”, transmite Agent Green.

Toate platformele care se ocupă cu monitorizarea calității aerului au înregistrat depășiri enorme ale poluării. Acestea au început joi seara, în jurul orei 21:00.

”Toate website-urile care monitorizează calitatea aerului aerlive.ro, airly.org, iqair.com arată depășiri enorme ale poluării care au început în jurul orelor 21.00 în data de 24.12.2020 și au crescut în următoarele ore din noapte. Nivelurile PM2.5 pot cauza chiar moartea celor cu probleme pulmonare sau cardiovasculare și urmări pe termen lung conform Agenției pentru Protecția Mediului din SUA. În Europa, conform Directivei Air Quality valoarea maximă pentru PM 2.5 ar trebui să fie 25µg/m3 comparat cu nivelul de 100 µg/m3 atins aseară deci poluare de 400%”, se mai arată în postarea ONG-ului.

În tot acest timp în care noi suntem sufocați la propriu, la Ministerul Mediului se sărbătorește preluarea ștafetei de către un alt ministru, ale cărui declarații le puteți citi aici, Garda Națională de Mediu ne urează Sărbători fericite deși suntem în infringement din cauza poluării din București și din alte orașe mari, și nici măcar în noaptea de Crăciun nu au putut păstra limita decentă a aerului respirabil pentru oameni.