Stiri

Bombele cu ceas din parcările subterane. Maşinile care nu au voie acolo

3
min
15/9/2023

Şoferii români nu citesc regulamentul parcărilor, aşadar trebuie să fie verificaţi, potrivit preşedintelui Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului.

Vehiculele cu instalaţie de gaz petrolier lichefiat (GPL) sunt interzise în parcările subterane.

Cu toate acestea, proprietarii acestor spaţii merg pe încredere şi cred că menţionarea interdicţiei în regulamentele parcărilor îi absolvă de pedepse în cazul unui „accident nefericit”, potrivit preşedintelui Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului (ANPM), Laurenţiu Alexandru Păştinaru.

„Este interzisă folosirea parcărilor subterane de vehiculele cu instalaţie GPL, dar deţinătorii acestor spaţii merg pe încredere şi consideră că, doar prinzând această interdicţie în Regulamentele de parcare, nu au nicio răspundere în cazul unui accident nefericit”, a spus Păştinaru.

Accesul maşinilor cu GPL, interzis în parcările subterane

„E plin de maşini GPL în parcările subterane, deşi accesul lor e interzis. Nu sunt controale. Sigur, poate unora li se va părea o muncă, o cheltuială sau o responsabilitate în plus, dar consider că ar fi un gest de normalitate să le amintească mai mult utilizatorilor parcării de această interdicţie, prin anunţuri cât mai vizibile şi chiar prin verificări aleatorii. Fac un apel către administratorii parcărilor: luaţi măsuri pentru respectarea interzicerii accesului maşinilor GPL în subteran, pentru a preveni eventualele accidente”, a adăugat Păştinaru, potrivit unui comunicat de presă citat de Agerpres.  

Acesta crede că niciun şofer nu caută şi nu citeşte regulamentul parcărilor subterane, înainte de a merge la cumpărături în mall, de exemplu. Totodată, mulţi conducători auto care deţin maşini cu GPL nu realizează ce ar însemna o explozie în subteran, potrivit oficialului.

„În cazul maşinilor echipate cu astfel de instalaţii, unul din cele mai importante pericole este degajarea accidentală de gaz din sistemul maşinii. Dacă în aer liber gazul s-ar dispersa mult mai uşor datorită curenţilor, în parcările subterane lucrurile nu stau la fel. Gazul petrolier lichefiat este mai greu decât aerul şi, prin urmare, rămâne ca un nor invizibil şi inflamabil, în garaj, în cazul unei scurgeri în sistemul de combustibil, spre deosebire de metan, de exemplu, care este mai uşor decât aerul, iar dacă iese din rezervor se ridică şi este evacuat prin sistemul de ventilaţie. Nu are nimeni nimic cu maşinile GPL, sunt bune pentru mediu, dar trebuie să ne obişnuim ca atunci când regula interzice intrarea maşinilor care funcţionează cu gaz, să respectăm acest lucru”, a spus şeful ANPM.

Avantajele maşinilor cu GPL

Totuşi, maşinile cu GPL sunt o soluţie pentru reducerea poluării şi a cheltuielilor pentru combustibil, potrivit lui Păştinaru.

O serie de studii realizate la nivel european au indicat că gazul petrolier lichefiat poluează mai puţin decât benzina şi motorina, procesul de ardere fiind mult mai curat decât al altor carburanţi din combustibili fosili, conform ANPM.

Totodată, GPL nu conţine substanţe periculoase, precum benzen, sulf sau plumb şi are o ardere completă, fiind considerat cea mai bună variantă de alimentare, cu 15% mai puţin poluantă decât benzina.

Foto: Freepik