Stiri

Populaţia de iguane, în creştere în arhipelagul Galapagos

6
min
23/1/2023

În prezent, există aproximativ 46.000 de exemplare din această specie, de 15 ori mai mult decât populaţia estimată în 2010.

Populaţia de iguane de uscat endemice a crescut semnificativ în arhipelagul ecuadorian Galapagos, unde specia rămâne totuşi ameninţată de erupţiile vulcanice constante, a informat joi o sursă oficială, potrivit AFP.

Numărul de iguane galbene (Conolophus subcristatus) a "crescut" pe insula Fernandina, situată în vestul arhipelagului, a anunţat Parcul Naţional Galapagos (PNG).

Creștere exponențială în 12 ani

În prezent, există aproximativ 46.000 de exemplare din această specie, de 15 ori mai mult decât populaţia estimată în 2010, potrivit PNG, care subliniază însă că "cea mai importantă ameninţare pentru aceste reptile este erupţia constantă a vulcanului La Cumbre".

Acest vulcan, unul dintre cei mai activi din lume, cu o altitudine de aproximativ 1.500 metri, a erupt ultima dată în 2018 şi 2020.

Şerpii şi şoimii sunt printre principalii prădători ai iguanei galbene în primele luni de viaţă. Conolophus subcristatus trăieşte, de asemenea, pe insulele Isabela şi Santa Cruz, ambele locuite de oameni.

Poți citi și: Insula Ceaplace din Deltă, zonă de cuibărit pentru enormii pelicani creți, refăcută de Administrația Rezervației

„O populaţie ridicată (de iguane), în stare foarte bună de sănătate şi cu o structură a populaţiei adecvată, asigură faptul că sistemele ecologice din Fernandina continuă să se dezvolte", a explicat directorul parcului, Danny Rueda.

Iguana galbenă este una dintre cele patru specii de iguane (inclusiv o iguană marină) care trăiesc în Galapagos, un paradis al biodiversităţii din Pacific, aflat la mii de kilometri de coastele Ecuadorului şi inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO.

„Iguanele de uscat din Galapagos pot trăi până la 30 de ani sau chiar mai mult. Această monitorizare ne ajută, de asemenea, să formăm o bază solidă pentru a înţelege evoluţia acestei populaţii", a comentat Luis Ortiz Catedral, un om de ştiinţă mexican care participă la studiile asupra acestui animal.

Cu o suprafaţă de 638 de kilometri pătraţi, Insula Fernandina este a treia insulă ca mărime din arhipelagul ecuadorian, fiind numită astfel după ţestoasele uriaşe care trăiesc acolo.

Sursa foto: Wikimedia Commons/ Diego Delso