Solutii

Parc eolian la Hoceni – Dimitrie Cantemir

2
min
15/5/2024

Investiția presupune instalarea a 31 de turbine de 6,6 MW fiecare și are deja aviz de la autoritățile de mediu

Acordul de mediu pentru proiectul „Parc eolian Hoceni – Dimitrie Cantemir", care constă în 31 de turbine de 6,6 MW fiecare, a fost emis de Agenția pentru Protecția Mediului Vaslui. Proiectul constă în 31 de turbine furnizate de Helios & Wind Energy, cu o capacitate totală de 186 MW/oră, care vor fi amplasate pe 24 de hectare în cinci localități din nordul județului, conform informațiilor publicate de focus-energetic.ro.

Conform planurilor, va fi construit un parc eolian compus din 31 de turbine eoliene, fiecare având o putere de 6 MW, cu o capacitate totală de 186 MW/oră. Proiectul implică, de asemenea, instalații de linii electrice subterane de medie tensiune cu o lungime totală de 48.860 m, noi căi de acces pe o distanță totală de 6.323 m și platforme tehnologice cu o suprafață totală de 68.591 mp. Fundațiile turbinelor vor ocupa 14.012 mp, iar stațiile de transformare și de stocare vor ocupa aproximativ nouă hectare.

Echipamente gigant

Construcțiile sunt impresionante, cu înălțimea turnului de 125 de metri, diametrul rotorului de 162 de metri și înălțimea maximă a construcției de 206 metri, similar cu proiectul anterior.

Mihaela Budianu, director executiv al APM Vaslui, a semnat Acordul de mediu pentru acest nou parc eolian, care se întinde pe o suprafață de 240.107 mp (24.01 ha) în comunele Oșești, Rebricea, Ștefan cel Mare, Vulturești și orașul Negrești din județul Vaslui. Accesul la noul parc eolian se va face de pe drumul județean DJ 207, din Oșești.

Emiterea Acordului de mediu reprezintă o etapă premergătoare stabilirii condițiilor și măsurilor pentru protecția mediului necesare realizării acestui parc eolian înainte de obținerea Autorizației de mediu.

Se dublează producția

Președintele ANPM, Laurențiu Alexandru Păștinaru, a subliniat că alături de parcul eolian anterior, acest nou proiect aproape dublează capacitatea de producție a energiei electrice din vânt doar în județul Vaslui, putând alimenta cu energie electrică sute de mii de locuințe. Documentul recomandă evitarea lucrărilor cu zgomot ridicat între 15 aprilie și 15 iulie, când este sezonul de cuibărire pentru majoritatea speciilor de păsări. Chiar dacă impactul prognozat este nesemnificativ, se recomandă reducerea la minim a deranjului asupra speciilor de păsări, evitând lucrările de amenajare a drumurilor, fundațiilor și platformelor turbinelor, precum și săparea șanțurilor pentru conductorii electrici în această perioadă.

În prezent, alte 14 proiecte eoliene se află în procedură de evaluare a impactului asupra mediului în județul Vaslui, menite să valorifice potențialul eolian al Podișului Moldovei, cu beneficii asupra mediului prin înlocuirea energiei electrice produse în instalațiile termoenergetice.