Solutii

Panouri solare din resturi agricole, care funcționează și când nu este soare

2
min
4/12/2020

Zilele înnorate reprezintă o problemă pentru panourile solare, însă o nouă invenție vine cu o soluție: transformă razele UV în energie chiar și când nu strălucește soarele.

Conceptul, care se numește AuREUS (Aurora Renewable Energy and UV Sequestration), constă în transformarea resturilor rezultate în urma recoltării culturilor agricole într-un material luminescent. Apoi, în combinație cu o rășină și acoperit cu o peliculă solară, acesta poate valorifica lumina ultravioletă ce răzbate și prin straturile dense de nori, producând o cantitate semnificativă de energie electrică. Deci lumina UV este absorbită de particulele luminescențe și transformată în lumina vizibilă.

Tehnologia este dezvoltată de Carvey Ehren Maigue, care studiază inginerie electrică la Universitatea Mapua din Filipine.

Este similar modului în care inspirăm oxigen și expirăm dioxid de carbon”, explică bărbatul, potrivit Fast Company. „Acesta preia lumina ultravioletă și, după ceva timp, o returnează ca lumină vizibilă.”

Panourile funcționează și atunci când nu sunt orientate direct către soare, pe baza luminii UV ce ricoșează din obiectele din jur. Tehnologia poate fi folosită pentru a produce geamuri, pereți sau orice altă parte a exteriorului clădirii.

Maigue a creat un prototip din deșeuri rezultate în urma prelucrării culturilor și a fructelor. Panoul de 90x60 centimetri, instalat pe fereastra apartamentului lui, generează suficientă energie electrică pe zi pentru a încărca două telefoane mobile. Dimensionate corespunzător, panourile ar putea acoperi integral necesarul de electricitate al unei clădiri, susține Maigue. Potrivit acestuia, tehnologia ar putea fi încorporată chiar și în materiale textile.

El spune că flexibilitatea materialului va permite proiectanților să integreze forme care creează energie electrică cu aproape orice design.

Putem crea panouri curbate, forme mai complicate pentru pereți sau designul pe care și-l doresc ei fără a fi mai puțin eficiente”, spune el. „Acesta este unul dintre modurile în care putem permite arhitecților și inginerilor să se exprime mai mult și să fie mai artistici.”

Tehnologia i-a adus recent lui Maigue primul premiu James Dyson pentru sustenabilitate, în valoare de 35.000 de dolari, fiind aleasă dintre 1.800 de proiecte de un juriu care a apreciat potențialul său de a revoluționa industria.