Solutii

Care tip de pai este cel mai prietenos cu mediul?

5
min
9/1/2024

Paiele din hârtie le-au înlocuit pe cele din plastic în multe baruri şi restaurante în ultimii ani, însă experţii au descoperit că sunt dăunătoare atât pentru mediu, cât şi pentru sănătate.

Protestul consumatorilor împotriva plasticului de unică folosinţă a condus la înlocuirea paielor de plastic cu paie de hârtie în baruri şi restaurante.

Dar, deşi paiele de hârtie nu rămân în mediu timp de 300 de ani precum cele din plastic, acestea prezintă mai multe probleme care merită atenţia celor interesaţi de sănătatea lor şi a planetei.

Paiele de hârtie conţin mai multe substanţe chimice permanente

Cercetătorii de la Universitatea din Antwerp, Belgia, au descoperit că paiele de hârtie conţin mai multe „substanţe chimice permanente” (substanţe per- și poli-fluoroalchilice sau PFAS) decât cele din plastic. Aceste substanţe pot rămâne în mediu timp de zeci de ani, pot contamina sursele de apă și sunt asociate cu o serie de probleme de sănătate.

De aceea, oamenii de ştiinţă care au efectuat studiul spun că paiele de hârtie, alături de cele din bambus, care conţin de asemenea PFAS, nu sunt neapărat o alternativă mai „verde” decât cele din plastic.

Nivelurile mai ridicate de substanțe chimice permanente pe care le conțin ridică semne de întrebare cu privire la cât de „biodegradabile” sunt aceste alternative, potrivit acestora.

Însă problema paielor de plastic care ajung peste tot rămâne. Acestea se găsesc în număr mare în timpul acţiunilor de curăţare a plajelor din întreaga lume şi au perforat stomacurile pinguinilor şi au blocat nara unei ţestoase de mare.

Totuşi, alte surse de poluare cu plastic sunt mult mai semnificative decât paiele, potrivit bbc.com.

Nu paiele genereză cel mai mult plastic

Aproximativ 380 de milioane de tone de deşeuri de plastic sunt produse anual la nivel global, din care aproximativ 23 de milioane de tone ajung în mediu, potrivit Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică. În jur de 1,7 milioane de tone ajung anual în ocean, deşi unele studii estimează că numărul este cuprins între 4,8 şi 12,7 milioane de tone.

Din cele 380 de milioane de tone de deșeuri de plastic produse, aproximativ 43 de milioane de tone provin din produse de larg consum, care includ materiale plastice de unică folosință din industria alimentară și a băuturilor. Aproximativ 14 milioane de tone din acestea, sau 3,7% din totalul deșeurilor de plastic, sunt fabricate din polipropilenă, principalul material folosit în paiele de plastic.

În oceane, plasele de pescuit sunt printre cele mai răspândite forme de poluare cu plastic. Un studiu publicat în 2018 a constatat că 46% din cele 1,8 trilioane de bucăți de plastic estimate a fi printre resturile marine din Oceanul Pacific de Nord provin din plasele de pescuit.

Așadar, de ce au devenit paiele de plastic o emblemă a problemei poluării cu plastic, dacă impactul lor este mult mai mic decât al altor surse de plastic?

„Paiele au devenit simbolul unei alegeri pe care o poate face un individ, care are și un impact. Și, deși știm că nu este atât de simplu, iar problema depășește cu mult utilizarea paielor de plastic, o criză globală precum poluarea cu plastic poate fi rezolvată doar atunci când fiecare dintre noi îşi face datoria”, a spus Erin Simon, vicepreședinte pentru deșeuri de plastic și afaceri la World Wildlife Fund.

Paiele din bioplastic au o amprentă de carbon mai mare

În mod surprinzător, în ciuda faptului că sunt fabricate din combustibili fosili, un studiu al cercetătorilor din Thailanda sugerează că paiele tradiționale din plastic fabricate din polipropilenă au o amprentă de carbon mai mică decât paiele din bioplastic (acid polilactic), care se presupune că sunt biodegradabile. După evaluarea emisiilor de gaze cu efect de seră atribuibile materiilor prime, fabricației și eliminării paielor, cercetătorii au descoperit că paiele din acid polilactic au produs mai multe emisii din cauza cantității de teren necesară pentru a crește și a recolta materialele naturale folosite pentru a le produce. De asemenea, s-a descoperit recent că paiele de acid polilactic nu sunt atât de biodegradabile precum s-a crezut inițial.

Cantitatea de gaze cu efect de seră eliberată în timpul ciclului de viață al paielor de hârtie a fost estimată la un sfert din emisiile paielor de plastic, dar pot ajunge să elibereze acelaşi nivel de emisii.

Problemele paielor de hârtie

Cercetătorii din Brazilia au descoperit în 2020 că paiele de hârtie au chiar un impact mai mare asupra mediului decât cele din plastic, în principal din cauza terenului necesar pentru materiile prime: copacii. Totuși, studiul nu a luat în considerare impactul paielor de plastic asupra vieții marine, care ar avea probabil un efect negativ mai mare decât cele din hârtie, care se degradează rapid în apă.

Totuşi, la fel ca paiele din plastic, paiele de hârtie nu pot fi reciclate în general. Acestea se descompun prea mult atunci când au contact cu lichidele.

Totodată, potrivit unei analize a guvernului Regatului Unit al Marii Britanii, paiele de hârtie emit mai multe gaze cu efect de seră atunci când putrezesc în groapa de gunoi în comparație cu cele din plastic. Acest aspect este important, întrucât majoritatea paielor ajung să fie incinerate sau aruncate într-o groapă de gunoi, potrivit lui Shelie Miller, profesor de sisteme sustenabile la Universitatea din Michigan, Statele Unite.

Odată ajuns la depozitele de gunoi, plasticul se degradează lent, descompunându-se în microplastice care se pot scurge în mediu sau chiar pot produce contaminări chimice potențial dăunătoare.

În ceea ce priveşte gazele cu efect de seră emise de paiele de plastic, cantitatea este relativ scăzută. Un impact mult mai mare îl are folosirea maşinilor personale, potrivit lui Miller.

Despre paiele reutilizabile şi alegerea optimă când vine vorba de paie

De aceea, Jackie Nuñez, care a fondat Coaliţia Poluării cu Plastic şi mişcarea Ultimul Pai de Plastic, recomandă celor care vor să continue să folosească paie sau au nevoie de ele din cauza unei dizabilităţi să opteze pentru paie reutilizabile, fără plastic.

Paiele din metal și sticlă sunt mult mai sigure și rezistă la uzură mai mult decât plasticul, dar chiar și acestea au problemele lor. Potrivit unei evaluări, un pai de sticlă este responsabil pentru emisii de gaze cu efect de seră de 44 de ori mai mari în comparație cu unul din plastic, în timp ce paiele din oțel inoxidabil emit de 148 de ori mai multe gaze. Paiele de bambus sunt mai bune, dar produc totuși de 27 de ori mai mult dioxid de carbon decât plasticul.

Un alt avantaj al paielor refolosibile este că acestea ajung rareori în oceane.

Însă alegerea tipului de pai cel mai prietenos cu mediul rămâne dificilă, întrucât concluziile cercetărilor ştiinţifice variază în funcţie de care aspect al mediului este afectat în mod negativ de materialul folosit. Un lucru e cert: alegerea optimă este renunţarea completă la folosirea paielor, potrivit experţilor.

Foto: Freepik