Stiri

ONU, un nou semnal de alarmă, la COP15: Omenirea a devenit o "armă de extincţie în masă"

5
min
8/12/2022

De la preluarea funcţiei în 2017, Antonio Guterres, fost premier al Portugaliei, a făcut din schimbările climatice prioritatea mandatului său.

Omenirea a devenit o "armă de extincţie în masă" şi a venit momentul să punem capăt "războiului nostru împotriva naturii", a declarat marţi secretarul general al ONU, Antonio Guterres, cerând ţărilor să ia decizii curajoase, în timpul unei ceremonii de la Montreal, organizată în ajunul Conferinţei ONU pentru Biodiversitate (COP15), care se desfăşoară în perioada 7-19 decembrie în oraşul canadian, relatează AFP.

Creştere economică necontrolată

"Cu apetitul nostru nemărginit pentru o creştere economică necontrolată şi inegală, omenirea a devenit o armă de extincţie în masă", a declarat Antonio Guterres înainte de începerea acestei conferinţei, organizată de Convenţia ONU privind Diversitatea Biologică, pe care o consideră "şansa noastră de a opri această orgie a distrugerii".

De la preluarea funcţiei în 2017, Antonio Guterres, fost premier al Portugaliei, a făcut din schimbările climatice prioritatea mandatului său.

El a făcut aceste declaraţii în urma premierului canadian, Justin Trudeau, a cărui intervenţie a fost întreruptă de tamburinele a mai multor reprezentanţi ai unei populaţii indigene locale.

"Genocidul băştinaşilor = ecocid", "Pentru a salva biodiversitatea, nu mai invadaţi pământurile noastre", erau mesajele care se puteau citi pe un banner, afişate de aceştia timp de câteva minute în aplauzele unora dintre cei prezenţi în sală, înainte de a fi escortaţi, în linişte, spre ieşire.

A șasea extincție în masă, la orizont

Provocările cu care se confruntă participanţii la COP15 sunt considerabile: un milion de specii sunt ameninţate cu dispariţia, o treime din teritorii sunt grav degradate şi solurile fertile dispar, în timp ce poluarea şi schimbările climatice accelerează degradarea oceanelor.

Produsele chimice, materialele plastice şi poluarea aerului sufocă pământul, apa şi aerul, în timp ce încălzirea globală cauzată de arderea combustibililor fosili provoacă haos climatic - de la valuri de căldură şi incendii de vegetaţie până la secete şi inundaţii.

Reprezentanţi ai peste 190 de ţări se reunesc între 7 şi 19 decembrie pentru a încerca să încheie un acord pentru natură pe zece ani şi să se evite astfel o a şasea extincţie în masă. Însă rezultatul negocierilor, care acoperă aproximativ douăzeci de obiective menite să salveze ecosistemele până în 2030, rămâne incert.

"Astăzi nu suntem în armonie cu natura, dimpotrivă, cântăm o melodie foarte diferită", o "cacofonie a haosului cântată cu instrumente de distrugere", a rezumat secretarul general al ONU.

Sursa foto: Flickr/ James Dowson