Stiri

Omenirea aruncă la gunoi 2.100 de haine pe secundă. Industria modei a devenit unul dintre cei mai mari poluatori ai planetei

5
min
10/2/2023

Piața articolelor ieftine, într-o continuă creștere.

Industria modei a devenit una dintre cele mai mari surse de poluare ale planetei. Cele mai noi studii și rapoarte arată că industria modei a ajuns să polueze chiar mai mult decât toate zborurile internaționale și transporturile maritime la un loc.

Piața articolelor ieftine, într-o continuă creștere

În prezent, aproape 90% din fibrele textile provenite din haine și articole de îmbrăcăminte este ori incinerat, ori trimis la groapa de gunoi. Practic, peste 2.000 de haine sunt aruncate la gunoi în fiecare secundă. „Responsabil” pentru această poluare este așa-numitul concept de „fast fashion” - îmbrăcămintea la modă, ieftină și produsă în masă, inspirată în special din cultura celebrităților și a vedetelor media și transpusă rapid în articolele vestimentare ale marilor branduri.

Astfel, pe măsură ce consumatorii din întreaga lume cumpără tot mai multe haine, piața articolelor ieftine e într-o continuă creștere, ceea ce duce, în cele din urmă, la poluarea mediului înconjurător.

Subiectul a fost abordat în emisiunea „Planeta ești tu!”, difuzată de Digi 24.

În acest moment, conform ONU, industria modei este responsabilă de aproape 10% din totalul emisiilor de carbon - mai mult decât emisiile de carbon produse simultan de industria aeronautică și transporturile maritime.

Consum uriaș de apă

Industria textilă este, de asemenea, responsabilă pentru 20% din poluarea apelor. Astfel, la fabricarea nylonului se emite oxid de azot, un gaz cu efect de seră de 300 de ori mai puternic decât dioxidul de carbon. În plus, atât nylonul, cât și poliesterul (care se regăsește în circa 60% din articolele vestimentare) se degradează la spălare și provoacă acumularea de materiale microplastice în apă.

Poți citi și: Zilnic, TIR-uri întregi cu deșeuri fără acte se prezintă la granițele României

Pentru producerea poliesterului sunt folosiți, de pildă, 342 de milioane de barili de petrol anual.

Bumbacul folosit în industria modei folosește aproximativ 2,5% din totalul suprafețelor agricole de pe glob. Pentru fabricarea unui kilogram de bumbac sunt folosiți 20.000 de litri de apă.

foto: Facebook/Fashion Week