Stiri

O mină de cărbune care ar putea amenința obiectivele climatice ale Regatului Unit

9
min
12/7/2022

Guvernul Marii Britanii a depășit termenul limită pentru a anunța dacă va aproba o nouă mină de cărbune în Cumbria - primul de 30 de ani.

Mina de cărbune din Cumbria ar furniza combustibil pentru industria oțelului din Marea Britanie, care utilizează în prezent cărbune rusesc. Dar criticii se tem că ar submina obiectivele Marii Britanii privind schimbările climatice, care se bazează pe îndepărtarea combustibililor fosili, anunță BBC.

Decizia urma să fie luată pe 7 iulie de secretarul comunităților Michael Gove, dar acesta a fost demis de Boris Johnson. Succesorul său, Greg Clark va lua acum decizia și aceasta este așteptată în august.

Are nevoie Marea Britanie de o nouă mină de cărbune?

Cărbunele din mină nu ar fi folosit pentru a genera electricitate pentru Marea Britanie, ci pentru a face oțel. Majoritatea producției de oțel implică încălzirea cărbunelui la temperaturi ridicate și combinarea acestuia cu fierul.

În prezent, sunt necesare aproximativ 770 kg de cărbune pentru a produce o tonă de oțel - iar Marea Britanie produce 7,4 milioane de tone de oțel pe an. 

Citește și: Groapa de gunoi ecologică din Pasul Mestecăniș, finanțată de UE în baza unor documente false 

În acest moment, producătorii de oțel din Marea Britanie primesc aproape jumătate din cărbune din Rusia. Dar, după invadarea Ucrainei, premierul Boris Johnson a spus că vrea să se îndepărteze de resursele rusești.

Cu toate acestea, Comitetul consultativ pentru schimbările climatice (UKCCC) al guvernului subliniază că 85% din cărbunele produs de mină va fi exportat.

De ce este mina controversată?

Proiectul a fost aprobat inițial de Consiliul Județean Cumbria în octombrie 2020, împreună cu West Cumbria Mining, firma din spatele proiectului, promițând să creeze 500 de locuri de muncă directe și 1500 în comunitatea mai largă.

Unii critici au pus la îndoială aceste cifre, dar peste 40 de parlamentari conservatori au semnat o scrisoare în care susțin mina.

Citește și: ANALIZĂ Ce secete a cunoscut Europa și care sunt scenariile pentru următorii 100 de ani

Cu toate acestea, în februarie 2021, decizia a fost suspendată după ce UKCCC a spus guvernului că cărbunele pentru fabricarea oțelului nu ar trebui folosit după 2035 dacă Regatul Unit dorește să-și atingă obiectivele climatice.

Consiliul a dat permisiunea de a săpa până în 2049

Inspectoratul de planificare a revizuit decizia inițială și a trimis un raport secretarului comunităților de atunci, Michael Gove.

BBC a contactat Inspectoratul de Planificare pe 6 iulie - și la acel moment nu avea cunoștință de vreo posibilă întârziere a deciziei.

La sfârșitul lunii iunie, președintele UKCCC, Lord Deben, a numit propunerea „de neapărat”. El a avertizat că aprobarea sa ar dăuna conducerii Marii Britanii în privința schimbărilor climatice și „ar crea un alt exemplu în care Marea Britanie spune una și face alta”.

Care este impactul oțelului asupra mediului?

Marea Britanie are obiectivul de a-și reduce emisiile de gaze cu efect de seră (GES) - care sunt responsabile de schimbările climatice - cu 78% până în 2035. 

Pentru a îndeplini acest obiectiv, emisiile generate de industria siderurgică trebuie reduse: în 2019 producția de oțel a fost responsabilă pentru 12 milioane de tone de dioxid de carbon, sau 2,7% din totalul emisiilor de GES ale țării.

UKCCC spune că, dacă firmele siderurgice nu încetează să ardă cărbune până în 2035, vor trebui să folosească tehnologie costisitoare pentru a capta emisiile generate și a le îngropa sub pământ. 

Există alternative la cărbune?

Fabricarea oțelului este problematică deoarece folosește atât de mult cărbune. Dar firmele încearcă să extindă rolul tehnologiilor mai curate.

Cuptoarele electrice cu arc (CEA) pot ajuta la reducerea emisiilor prin folosirea energiei electrice pentru a topi deșeurile de oțel, ceea ce reduce aportul de cărbune și cantitatea de combustibili fosili necesari pentru producerea de căldură.

Este, de asemenea, posibil să se folosească hidrogen în proces în loc de fier, care poate reduce emisiile în continuare - cu 61% de la 1,8 tone de dioxid de carbon pe tonă de oțel la 0,7 tone, conform OCDE. 

În prezent, 41% din oțelul european este produs prin procesul CEA, în timp ce hidrogenul este utilizat în 10% din producția globală.

Dar Agenția Internațională pentru Energie spune că aceste tehnologii nu au reușit să se dezvolte pe deplin și îndeamnă guvernele să înceapă „crearea unei piețe pentru oțel cu emisii aproape zero”.

Se confruntă alte țări cu aceleași dileme? 

Acordurile încheiate în cadrul discuțiilor COP26 despre climă de la Glasgow în octombrie 2021 demonstrează că țările s-au angajat să reducă emisiile într-o serie de industrii, inclusiv oțel.

China, India, Japonia și SUA sunt cei mai mari producători de oțel din lume și depășesc în mod semnificativ industria britanică. În 2021, China a produs peste 1 miliard de tone de oțel, comparativ cu cele 7,4 milioane ale Regatului Unit.

Acești mari producători continuă să folosească cărbunele în industria siderurgică. Dar unii și-au stabilit obiective de reducere a utilizării acestuia - China a redus producția de oțel cu 3% în 2021 și se așteaptă ca utilizarea cărbunelui din industrie să ajungă la un nivel maxim până în 2024.

Cu toate acestea, criza continuă a costului vieții a determinat unele țări să întârzie planurile de a se îndepărta de combustibilii fosili, din cauza îngrijorărilor legate de potențialele pierderi de locuri de muncă și de creșterea prețurilor la energie.

Sursa foto: Flickr