Stiri

O firmă a colectat ilegal deşeuri din cimitire şi le-a incendiat în pădure

5
min
2/11/2022

Mai grav e că, de fapt, deşeurile nu erau, de fapt, reciclate, ci incendiate într-o groapă uriaşă, care era vizibilă chiar şi prin Google Earth.

O firmă s-a ales cu amendă, dosar penal şi activitatea suspendată, după ce Garda de Mediu Bihor a descoperit că a colectat ilegal deşeuri din cimitirele din vestul ţării şi le-a incendiat. 

Firma produce din 1994 flori, brazi, ghirlande de Crăciun şi coroane din plastic, produse pe care, conform obiectului de activitate, le face din plastic reciclat. Atât că plasticul nu e achiziţionat de la firme specializate, ci din deşeuri strânse, sortate şi prelucrate în regim propriu şi în clandestinitate, la marginea unei păduri din comuna Paleu, localitate aflată lângă Oradea.

Aşa susţin comisarii Gărzii de Mediu Bihor care, în urma unei sesizări, au descins într-un control la punctul de lucru al societăţii din comuna Paleu. În urma verificărilor, comisarii de Mediu au descoperit că, într-o singură săptămână, în luna august 2022, compania a efectuat 29 de transporturi de coroane uzate de la cimitire din Oradea, Salonta, Suplacu de Barcău (Bihor, Nădlac (judeţul Arad) respective Gătaia (judeţul Timiş), fără nicio autorizaţie.

Groapa ilegală, vizibilă din satelit

Mai grav e că, de fapt, deşeurile nu erau, de fapt, reciclate, ci incendiate într-o groapă uriaşă, care era vizibilă chiar şi prin Google Earth.

„Conform imaginilor din satelit, în zonă au existat mai multe depozite nelegale de deşeuri. Această groapă a fost săpată anul trecut, probabil pentru ca resturile rămase după incendiere să se poată ascunde şi îngropa mai uşor. În gropaă  as-au găsit deşeuri de plastic, deşeuri vegetale, ambalaje metalice, în cantitate de circa 8 metri cubi”, a explicat şeful Gărzii de Mediu Bihor, Sever Şerbănescu.

Atât firma, cât şi administratorul acesteia s-au ales cu dosare penale pentru incendierea deşeurilor şi urmează să primească şi o amendă pentru lipsa autorizaţiei de mediu, cuprinsă între 30.000 şi 60.000 lei.

De asemenea, până la obţinerea autorizaţiei de mediu firma a fost obligată să suspende activităţile.

Sursa foto: PxHere