Stiri

O barcă automată cu energie solară curăță râurile din Ungaria

4
min
15/12/2022

În fiecare an râul Tisa aduce în Ungaria vreo 10.000 de tone de gunoaie din România și Ucraina.

Ungaria a inaugurat prima barcă automată cu energie solară pentru curățarea râurilor, transmite Euronews, preluată de Rador. Denumită Robo-Collect, ea folosește camere pentru a detecta gunoaiele care plutesc pe apă. Gunoaiele pot fi culese și sortate pentru a fi reciclate.

Construcția vasului proiectat special a început în 2018, urmând să intre în funcțiune la anul.

Miklós Gyalai-Korpos e unul dintre proiectanții bărcii și afirmă că noua tehnologie are două aspecte care îi permit să colecteze cât mai multe gunoaie cu cât mai puțină energie.

Războiul din Ucraina a accelerat poluarea pe Tisa

„Pentru a acoperi o suprafață mai mare a râului folosim un perete de bule. Ulterior un dispozitiv cu dinți de fier culege gunoaiele. Le sortăm în spatele bărcii și le punem în saci mari. Sacii sunt duși la mal de bărci mici, astfel încât curățătorul de râuri să nu fie nevoit să tragă la mal”, a explicat Gyalai-Korpos.

Odată ajuns pe mal, gunoiul e încărcat pe o bandă de sortare. Sticlele din plastic pot fi detectate cu dispozitive optice, senzori cu infraroșu și inteligență artificială. Tot plasticul ajunge la un centru de reciclare, iar tot lemnul ajunge înapoi în râu.

În fiecare an râul Tisa aduce în Ungaria vreo 10.000 de tone de gunoaie din România și Ucraina.

Situația s-a agravat din cauza războiului din Ucraina, întrucât cel puțin 200 de municipalități au încetat să mai colecteze gunoiul.

Sursa foto: Wikimedia Commons