Stiri

Noua listă de ambalaje interzise în Uniunea Europeană, inclusiv în România

1
min
25/4/2024

Unele tipuri de ambalaje din plastic de unică folosință vor fi interzise începând din 1 ianuarie 2030

Parlamentul European a aprobat o nouă serie de restricții privind ambalajele în Uniunea Europeană, inclusiv în România, care vor intra în vigoare începând cu 2030. Printre noile reglementări se numără interdicția utilizării anumitor tipuri de ambalaje din plastic de unică folosință începând cu 1 ianuarie 2030, conform StartupCafe.

Lista cuprinde interzicerea ambalajelor pentru fructe și legume proaspete, a ambalajelor pentru alimente și băuturi servite în cafenele și restaurante, porțiile individuale de condimente și sosuri, ambalajele miniaturale pentru produse de igienă din hoteluri și pungile de plastic foarte subțire (sub 15 microni).

Unele țări, cum ar fi Franța, au implementat deja interdicții similare în restaurante, înlocuind ambalajele de unică folosință cu alternative reutilizabile. De exemplu, la Strasbourg, consumatorii din McDonald's beau sucurile din pahare refolosibile și mănâncă cartofii prăjiți din ambalaje reutilizabile.

Pentru a preveni efectele negative asupra sănătății, parlamentarii europeni au adoptat și interzicerea „substanțelor chimice eterne” (PFAS) peste anumite limite în ambalajele care intră în contact cu alimentele. De asemenea, au stabilit un spațiu maxim de 50% pentru ambalajele folosite la transport și comerțul electronic și au cerut producătorilor și importatorilor să minimizeze greutatea și volumul ambalajelor.

România a început deja să interzică produsele din plastic de unică folosință din 2021, incluzând bețișoarele de urechi, paiele pentru băut, farfuriile și tacâmurile.

Sursa foto: Pixabay/Filmbetrachter