Life Style

Nouă aplicații care te vor ajuta să devii un expert în natură

4
min
11/2/2021

De la plante, fluturi și păsări, până la animale și urmele lor, aplicațiile pot lămuri orice neclaritate pe care o are un explorator de natură.

Pentru animale și urmele lăsate de ele

iNaturalist.org: Mii de specii sunt înregistrate în această aplicație. Tot ce trebuie să faci este să postezi fotografia cu animalul și să discuți cu ceilalți.

MyNature Animal Tracks: Această aplicație te ajută să le găsești amprentelor animalul corespondent. Are chiar și o riglă încorporată pentru măsurarea dimensiunilor urmelor.

Pentru păsări

Determinator de păsări: Realizată de Grupul Milvus, aplicația oferă ajutor în identificarea a 157 de specii comune (269 imagini, 203 sunete specifice) de păsări din România.

iBird: Aplicațiile de la iBird sunt probabil unele dintre cele mai bune pentru identificarea păsărilor. Puteți descărca aplicații specifice zonei sau anumitor tipuri de păsări. De exemplu, iBird Pro are aproape 1.000 de specii în baza sa de date, cu căutare ușoară pentru a restrânge posibilitățile până când găsiți specia corectă.

Aplicația Merlin Bird ID: Răspundeți la cinci întrebări rapide și aplicația vine cu o listă de posibile specii - și cu o bună precizie. Folosește mai mult de 70 de milioane de observații înregistrate cetățeni în proiectul științific eBird pentru a face presupunerile. De asemenea, oferă înregistrări sonore de păsări și sfaturi pentru identificarea speciilor.

Pentru fluturi și gândaci

Butterfly Collection: Această aplicație are 240 de specii de fluturi și molii în baza sa de date. Trebuie să parcurgi fotografiile, să afli numele speciilor și vezi care dintre ele trăiesc în apropierea ta.

Pentru copaci, plante și flori

Seek: După ce ai încărcat fotografia în aplicație, aceasta va căuta pe Wikipedia. Poți crea un profil și poți încărca toate descoperirile, iar aplicația îl va adăuga în baza sa de date pentru fotografii, pentru ca alți utilizatori să îl exploreze.

My Nature Tree Guide: Această aplicație are la dispoziție două baze de date pentru căutarea după frunze sau ace, astfel încât să poți identifica peste 190 de specii de copaci (găsite în special în SUA și Canada). Include o riglă pentru măsurarea dimensiunilor frunzelor sau florilor pentru o identificare mai precisă și are, de asemenea, un jurnal pentru înregistrarea observațiilor.

Pentru parcuri naționale (și nu numai)

iNaturalist: Această aplicație nu este doar pentru identificarea animalelor. Este de fapt o rețea socială pentru naturaliști. Poți să-ți înregistrezi observațiile despre plante și animale și să le adăugi la baza de date. Poți cere comunității să te ajute să identifici ceva, să ții evidența a tot ce ai întâlnit în timpul excursiilor, să îți construiești o listă cu ceea ce ai identificat până înprezent. Înregistrând ceea ce ai văzut cu această aplicație, ajuți oamenii de știință și administratorii de terenuri de pretutindeni să țină evidența a ceea ce se întâmplă cu lumea naturală. După cum spune site-ul lor, „Poate că vei redescoperi o floare despre care se credea că a dispărut  sau vei ajuta un om de știință să cartografieze aria unui gândac puțin studiat!”