Mai mulți oameni au sesizat faptul că valurile Mării Negre au devenit roșiatice și au anunțat Garda Națională de Mediu-Comisariatul Județean Constanța, presupunând că apa a fost poluată. Ei au crezut că este vorba despre poluare cu uleiuri sau petrol pentru că pe zeci de metri din mare, în porturile Tomis și Constanța, au apărut pete de un roșu sângeriu.
Fenomenul este însă cât se poate de natural, deși toxic pentru fauna maritime, dar nu este cauzat de oameni. Este vorba de prezența a mii de organisme numite Noptilluca sciantillans, un plancton care devine abundent la țărmul mărilor, în orașele-port, iar fenomenul poartă numele de Red-Tide "valuri roșii".
” În urma sesizărilor primite la Gardă Națională de Mediu – Comisariatul Județean Constanța în cursul zilei de 17.11.2020, referitoare la o posibilă poluare apărută în apa Mării Negre, echipa de permanență a efectuat verificări în zona digului Agigea, portului Midia și porturilor turistice Mangalia și Constanța. Urmare a colaborării cu specialiști din cadrul ABADL, s-a stabilit că acest fenomen se datorează apariției în zona țărmului a unui microorganism ce aparține grupului dinoflagellatelor din planctonul marin, respectiv Noptillu cascintillans. Microorganismul devine abundent la țărmurile mărilor, în dreptul orașelor-port, provocând astfel apariția așa numitelor “red-tide” (valuri roșii),” se arată pe pagina de Facebook a celor de la Garda de Mediu.