Stiri

Nivelul de dioxid de carbon-la cel mai mare nivel din ultimii 3,6 milioane de ani

2
min
22/4/2021

În 2020, media globală de CO2 din atmosferă a ajuns la 412,5 ppm, fiind o creștere de 2,6 ppm față de anul precedent și atingând cel mai înalt vârf.

Conform statisticilor furnizate de către NOAA (Administrația Națională Oceanică și Atmosferică), acest record a fost dobândit în ciuda reducerilor estimate de 7% a emisiilor globale din cauza pandemiei. Nivelurile de dioxid de carbon și gaz metan au continuat să crească anul trecut, fiind cea de a cincea cea mai mare creștere de la începutul măsurătorilor atmosferice ale nivelurilor de CO2, cercetătorii considerând că a atins cel mai înalt vârf din ultimii 3,6 milioane de ani.

Dioxidul de carbon este un gaz cu efect de seră, având abilitatea de a capta căldura, iar conform studiilor NASA, gazele cu efect de seră și particulele de poluare din atmosferă obținute în urma arderilor de combustibili fosili sunt cauza majoră a încălzirii globale.

Nivelurile de metan, un alt gaz cu efect de seră, au crescut îngrijorător în 2020, analiza NOAA arătând că acesta a ajuns la 14,7 părți per miliard (ppb), fiind cea mai mare creștere anuală documentată de la începutul măsurătorilor sistematice din 1983.

Cantitatea de dioxid de carbon din atmosferă este similară cu cea din perioada în care planeta noastră era cu 13 grade mai fierbinte decât în perioada pre-industrială, iar nivelul mărilor era cu 25 de metri mai mare decât la ora actuală, mai arată datele NOAA.

A fost nevoie de peste 200 de ani pentru o creștere de 25% a dioxidului de carbon din atmosferă, însă doar 30 de ani pentru a atinge o creștere de 50% peste nivelurile pre-industriale. Această schimbare dramatică este ca un meteorit uman care lovește Pământul. Dacă țările ar elabora planuri acum pentru a pune societatea pe calea cea bună, prin reduceri dramatice și susținute ale emisiilor, putem evita o creștere a emisiilor și efectele periculoase ale schimbărilor climatice”, a spus Prof. Simon Lewis.

Foto: Alexei Scutari / Unsplash