Stiri

Val de reacţii după ce un candidat AUR la europarlamentare a spus că ninge „în cel mai cald an din ultimii 200.000”

4
min
9/1/2024

Mulţi dintre românii care au comentat la postarea sa şi-au exprimat lipsa de încredere în fenomenul schimbărilor climatice, însă au fost şi voci care au argumentat de ce ninsoarea din ultimele zile nu înseamnă că încălzirea globală nu este reală.

Avocatul Gheorghe Piperea, profesor de Drept la Universitatea Bucureşti şi unul dintre capii de listă ai partidului AUR la alegerile europarlamentare din 2024, a stârnit un val de comentarii după ce a subliniat că ninge „în cel mai cald an din ultimii 200.000 de ani”.

„Să vezi şi să nu crezi – afară ninge… În cel mai cald an din ultimii 200 de mii de ani, ninge. Pfff”, a scris el, pe pagina sa de Facebook, iar mii de reacţii au urmat.

Mulţi dintre românii care au comentat la postarea sa şi-au exprimat lipsa de încredere în fenomenul schimbărilor climatice, însă au fost şi voci care au argumentat de ce ninsoarea din ultimele zile nu înseamnă că încălzirea globală nu este reală.

„Încălzire globală nu înseamnă că nu mai ninge, ci înseamnă că în medie o să ningă de mai puține ori în locurile in care ninge de obicei, chiar dacă vor exista excepții izolate, și că zăpada depusă nu va mai fi în medie la fel de mare și de durata obișnuită. O încălzire globală de un grad poate crește temperatura medie a unei luni de iarnă de la - 3 la - 2 grade, deci tot pe ninsoare va fi luna aia, doar că ceva mai puțină și poate mai vine și câte o ploaie. Degeaba ninge o dată 40 de cm, dacă in restul zilelor se adună doar 2 cm și mai și plouă, media e cea care contează”, a comentat un bărbat.

Şi Nicu Ştefănuţă, eurodeputatul român care face parte din grupul Verzilor în Parlamentul European, a subliniat că media este cea care contează, iar un astfel de eveniment nu dovedeşte că problemele planetei nu există.

„Să vezi și să nu crezi. Omul care a lipsit de la lecția cu media aritmetică știe însă cu clima. O dată am fost și eu mai bun decât Hagi la fotbal că am dat gol când el dormea”, a scris Ştefănuţă, ironic, pe pagina sa de Facebook.

„Extrapolarea pe date puține, irelevante statistic, duce la concluzii eronate, dar aparent valide. Exemple: Ninge acum afară, deci nu există încălzire globală. Eu am mâncat bine toată viața, deci nu există foamete. Bunicul a fumat până la 103 ani, deci fumatul nu scade durata de viață. Gigel a făcut o reacție adversă de la vaccin, deci vaccinul e periculos pentru toată populația”, a scris un bărbat la postarea europarlamentarului.

„Sunt trei grade Celsius afară, în mijlocul lui decembrie. Așa era și când era el mic, sunt sigur”, a răspuns Ştefănuţă, din nou ironizând postarea.

Politicianul a adăugat că în copilăria sa, părinţii nu îşi lăsau copiii afară atunci când temperaturile depăşeau 30 de grade, însă acum limita a crescut la 40 de grade. El a mai spus că zilele cu peste 40 de grade sunt tot mai frecvente, atât ca număr cât şi ca pondere în media totală.

O altă femeie a spus că motivul pentru care mulţi oameni cred că încălzirea globală nu există este faptul că fenomenul nu este prezentat suficient de des ca fiind mai mult decât o creştere a temperaturilor.

„E și problema noastră că ne focusăm să comunicăm doar (n.r. - pe) creșterea medie a temperaturii. Când trebuie sa transmitem mesajul că unul din efectele schimbărilor climatice sunt temperaturi și precipitații extreme”, a scris aceasta.

Foto: Freepik