Stiri

Mumbai depășește New Delhi la dezastrul ecologic cauzat de smog

4
min
12/12/2022

Calitatea aerului în Mumbai era ''foarte slabă'' şi se aşteaptă să rămână la fel pentru următoarele două sau trei zile, potrivit datelor guvernamentale.

Calitatea aerului în centrul financiar indian Mumbai era joi mai gravă decât cea din capitala New Delhi, învăluită în smog, ridicând temeri în ceea ce priveşte pericolele pe termen lung pentru sănătate pentru rezidenţii celor două oraşe foarte populate.

Izolare în case

Calitatea aerului în Mumbai era ''foarte slabă'' şi se aşteaptă să rămână la fel pentru următoarele două sau trei zile, potrivit datelor guvernamentale.

Rezidenţii au fost sfătuiţi să rămână în case şi să evite plimbările lungi, potrivit unui site al guvernului federal, care monitorizează calitatea aerului în oraşele indiene.
Mai multe proiecte de infrastructură, precum şi emisiile provenite de la rafinăriile din împrejurimi reprezintă posibilele cauze ale fenomenului, a precizat un oficial guvernamental care nu a dorit să-şi dezvăluie identitatea şi care nu a fost autorizat să vorbească cu presa.

''O să fie mai rău în Mumbai întrucât acolo nu există restricţii asupra activităţii din construcţii. Străzile sunt pline de lucrări de construcţie pentru metrou, iar circulaţia vehiculelor abia se târâie, ceea ce duce la şi mai multă poluare'', a precizat ecologistul Debi Goenka.

Extinderea infrastructurii

Capitala Indiei New Delhi şi suburbiile sale se confruntă cu o calitate slabă a aerului în fiecare iarnă întrucât aerul mai rece şi mai greu înmagazinează praful provenit de la lucrările de construcţie, emisiile autovehiculelor, precum şi fumul degajat de incendiile de mirişte din statele învecinate Punjab şi Haryana.

Mumbai nu s-a mai confruntat până în prezent cu o calitate slabă a aerului pentru o perioadă lungă de timp, dar Goenka, director împuternicit al organizaţiei caritabile Conservation Action Trust, care abordează probleme de ecologie urbană, a spus că aerul se va deteriora din cauza extinderii infrastructurii.

Sursa foto: Wikimedia Commons