Solutii

Ministrul Mediului: Au fost rezervate deja peste 4.000 de mașini electrice prin programul Rabla Plus

3
min
12/11/2020

Potrivit acestuia, foarte importantă este schimbarea flotei de mașini a țării, care este învechită, cu vehicule noi.

Peste 4.000 de mașini electrice au fost deja rezervate în acest an prin programul Rabla Plus, iar România oferă șoferilor cele mai mari subvenții din Uniunea Europeană pentru a cumpăra o astfel de mașină, a declarat, joi, ministrul Mediului, Mircea Fechet, la Forumul Virtual de Energie Verde.

În anul 2050 trebuie să atingem neutralitatea din punctul de vedere al emisiilor, ceea nu se poate fără a reduce emisiile de carbon în sectorul de transport, responsabil de un sfert dintre emisii. Astfel că va trebui să identificăm soluții să reducem cu cel puțin 90% nivelul de emisii din transporturi. Mă refer și la transportul rutier, dar și la aviație, la transportul feroviar și maritim. Unele state se vor adapta, iar unele mai greu sau niciodată”, a spus ministrul.

Nu este un secret că Bucureștiul este foarte poluat. Încălzirea rezidențială generează foarte multă poluare și, pe de altă parte, un alt factor care contribuie în mod semnificativ la poluarea aerului din București este transportul. Avem în România și în București un parc auto foarte vechi comparativ cu celelalte mari capitale ale UE, iar emisiile sunt pe măsură”, a continuat Fechet.

El a susținut că Ministerul Mediului înțelege importanța încurajării autovehiculelor electrice, iar viitorul imediat poate fi reprezentat doar de mașini care poluează fie deloc, fie foarte puțin.

Avem cea mai mare primă pentru autoturisme electrice, aproape 10.000 de euro, 45.000 de lei. Anul 2020 poate fi numit 'anul mașinilor electrice', întrucât avem deja rezervate în programul Rabla Plus peste 4.000 de mașini, peste 90% dintre ele full electric. Deci avem rezervate în 2020 mai multe autovehicule electrice decât în toată istoria programului Rabla Plus însumată”, a precizat oficialul guvernamental.

Potrivit acestuia, există și un program derulat de Administrația Fondului de Mediu pentru subvenționarea stațiilor de încărcare.

„Finanțăm și stații de încărcare, am prelungit programul de la AFM pentru ca toate municipiile să aibă timp să participe. În viziunea Ministerului Mediului sperăm ca în termen foarte scurt să găsim soluții tehnice - fie scheme de ajutor de stat, fie alte mecanisme financiare - care să permită flotelor de autoturisme, delivery, servicii poștale, curierat, taximetrie, să participăm proactiv să vedem tot mai multe companii care își transformă flotele existente în flote cu emisii zero”, a adăugat Fechet.