Stiri

Mii de persoane au protestat în Insulele Canare pentru a limita turismul.

2
min
22/4/2024

Organizațiile solicită autorităților locale să limiteze vizitatorii pentru a atenua presiunea asupra mediului și infrastructurii.

Mii de persoane au ieșit în stradă sâmbătă în Tenerife pentru a cere o limitare temporară a sosirilor de turiști pe insula spaniolă. Protestatarii au denunțat explozia de închirieri de vacanțe pe termen scurt și construcția de hoteluri, care au dus la creșterea costurilor locuințelor pentru localnici, relatează Reuters.

Manifestanții au mărșăluit cu pancarte pe care scria "Oamenii trăiesc aici" și "Nu vrem să ne vedem insula murind", solicitând schimbări în industria turismului, care contribuie cu 35% la produsul intern brut (PIB) al arhipelagului Insulele Canare. Aceștia au subliniat nevoia de a limita sosirile de turiști și dezvoltarea turistică excesivă pentru a proteja comunitățile locale și a evita degradarea insulei.

"Nu este un mesaj împotriva turistului, ci împotriva unui model turistic care nu aduce beneficii acestui pământ şi care trebuie schimbat", a declarat pentru Reuters unul dintre protestatari în timpul marşului din Santa Cruz de Tenerife.

Marșuri mai mici au avut loc în alte zone din arhipelag și în diverse orașe spaniole, organizate de aproximativ douăzeci de organizații de mediu înainte de sezonul de vârf al vacanțelor de vară.

Organizațiile cer autorităților locale să limiteze temporar numărul de vizitatori pentru a reduce presiunea asupra mediului, infrastructurii și stocului de locuințe de pe insule, precum și să restricționeze achizițiile de proprietăți de către străini.

"Autorităţile trebuie să oprească imediat acest model corupt şi distructiv care epuizează resursele şi face economia mai precară. Insulele Canare au limite şi la fel şi răbdarea oamenilor", a declarat pentru Reuters Antonio Bullon, unul dintre liderii protestului.

Arhipelagul Insulele Canare, cu o populație de 2,2 milioane de locuitori, a fost vizitat de aproape 14 milioane de turiști străini în 2023, reprezentând o creștere de 13% față de anul anterior, potrivit datelor oficiale.

Autoritățile insulelor sunt îngrijorate de impactul asupra localnicilor. Un proiect de lege care urmează să fie adoptat în acest an prevede înăsprirea regulilor privind închirierile pe termen scurt, ca răspuns la plângerile localnicilor care s-au confruntat cu dificultăți pe piața imobiliară din cauza creșterii rapide a turismului.

Foto: reuters.ro