Stiri

Micile miracole ale unei planete bolnave: Thailanda este pe cale să salveze rarii cocori Sarus

7
min
28/12/2022

Aceste păsări s-au aflat foarte aproape de extincţie în urmă cu 50 de ani, când doar câteva exemplare mai trăiau în captivitate.

În dimineaţa de Crăciun, 13 cocori Sarus au fost eliberaţi pe malurile unui lac din Thailanda în cadrul unei rare misiuni de conservare, care doreşte să salveze această specie ameninţată cu dispariţia, informează AFP.

Cocori Antigona

Aceste păsări de talie mare şi nemigratoare, cunoscute şi sub denumirea de cocori Antigona, s-au aflat foarte aproape de extincţie în urmă cu 50 de ani, când doar câteva exemplare mai trăiau în captivitate.

Prima reintroducere reuşită în natură a avut loc în 2011 şi, de atunci, peste 140 de cocori Sarus au fost reintroduşi în habitatul lor natural din provincia Buriram, aflată în nord-estul Thailandei.

"Este singurul loc în care cocorii thailandezi pot să trăiască şi să se reproducă în manieră independentă", a declarat guvernatorul Chaiwat Chuntirapong, după eliberarea acestor exemplare.

Păsările au fost transportate în containere speciale de la Grădina Zoologică Nakhon Ratchasima până la barajul Huai Chirakhe Mak.

Cei 13 cocori Sarus, uşor de recunoscut datorită penajului lor unic de culoare roşie care le acoperă capul, au fost eliberaţi în acelaşi timp, în faţa mai multor spectatori emoţionaţi, care s-au deplasat în mod special pentru a asista la acest eveniment.

Rata de reuşită a acestor operaţiuni de conservare este considerată satisfăcătoare, întrucât între 60% şi 70% dintre exemplare supravieţuiesc după ce sunt eliberate în natură.

„Invazia generalizată a agriculturii”

Înainte să fie lăsată în libertate, fiecare pasăre este echipată cu un senzor şi o microetichetă, care le permit oamenilor de ştiinţă să le monitorizeze şi să îmbunătăţească astfel eforturile de conservare a speciei.

Pe lângă creşterea şi eliberarea păsărilor, o parte importantă a programului thailandez constă în educarea rezidenţilor în legătură cu specificul speciei şi cu mediul local.
Barajul Huai Chorakhe Mak a fost ales parţial datorită proliferării naturale a castanelor de pământ, o plantă care reprezintă o sursă de hrană importantă pentru cocori în timpul sezonului secetos.

Însă habitatul lor este ameninţat de "invazia generalizată a agriculturii", a declarat Thanachon Kensing, directorul Grădinii Zoologice Nakhon Ratchasima.

Grădina zoologică a înfiinţat un centru de educare pentru a-i învăţa pe localnici felul în care pot să protejeze mai bine mediul înconjurător, un aspect vital pentru supravieţuirea păsărilor.

"Este dificil să schimbi atitudinea sătenilor. Dar dacă reuşim să comunicăm cu ei pentru a-i face să înţeleagă că noi avem avem nevoie de ei, atunci acest proiect va fi o reuşită", a declarat Thanachon Kensing.

"Obiectivul suprem este acela de a securiza populaţia de cocori şi de a o retrage apoi de pe lista speciilor ameninţate", a declarat Tanat Uttaraviset, cercetător la Grădina Zoologică Nakhon Ratchasima.

Sursa foto: PxHere