Stiri

Meteorit „uriaș” descoperit în Antarctica: are 7,6 kilograme, în timp ce majoritatea au 50-100 de grame

2
min
20/1/2023

Trei expediţii anterioare au descoperit peste 600 de meteoriţi într-o altă regiune.

O expediţie sub comandă belgiană a descoperit un meteorit cu o greutate de 7,6 kilograme în Antarctica, a anunţat miercuri Université Libre din Bruxelles (ULB).

„Este un cadou foarte drăguţ”

În prezent, meteoritul este dezgheţat în mediu controlat într-un laborator, după care va fi analizat din punctul de vedere al compoziţiei chimice, se menţionează într-un comunicat de presă.

''Este destul de extraordinar întrucât meteoriţii pe care îi descoperim cântăresc între 50 şi 100 grame. Cu cât sunt mai mari, cu atât sunt mai rari'', a declarat geologul Vinciane Debaille, conducătoarea expediţiei, pentru postul public de televiziune RTBF.

''Este un cadou foarte drăguţ, descoperit în ultima oră a ultimei noastre zi de săpături'', a adăugat ea.

Mai poți citi: Baia Sprie, de la lămpaș și cazma, la ciclism pe pistă dedicată. Fostul oraș minier mizează pe turism

Asteroidul provine din centura de asteroizi şi s-a aflat în Antarctica de mai multe zeci de mii de ani înainte să fie descoperit, a mai precizat ULB.

Echipa de cercetători condusă de Debaille a descoperit peste 500 de meteoriţi într-un interval de câteva săptămâni, potrivit presei belgiene.

Expediţia a căutat meteoriţi într-o zonă nouă, situată la circa 60 de kilometri de Staţia belgiană de cercetare ''Prinţesa Elisabeta''.

Sursa foto: Flickr/ NASA Johnson