Stiri

Marx face activism de mediu în Turnul Eiffel. E vorba de maestrul bucătar Thierry Marx

7
min
17/10/2022

În prezent, echipa lui găteşte preparatele în caserole din cupru şi pe plite cu inducţie, care încălzesc doar tigăile, nu şi întreaga bucătărie.

Un restaurant de lux situat la primul etaj al Turnului Eiffel din Paris ar putea să nu pară o alegere evidentă atunci când vine vorba despre a promova activismul de mediu, însă maestrul bucătar care îl conduce, Thierry Marx - un chef recompensat cu stele Michelin -, doreşte să îl transforme într-o vitrină a gastronomiei prietenoase cu clima, informează Reuters.

Praz de lângă Paris

Folosind ingrediente de sezon şi locale, gătite cu un consum minim de energie, restaurantul "Madame Brasserie" oferă clienţilor o privelişte spectaculoasă asupra Parisului şi, totodată, o perspectivă nouă asupra felului în care industria restaurantelor poate să propună preparate "mai verzi".

În timp ce finaliza un aperitiv pe bază de praz, iar echipa lui se pregătea pentru tura de seară, Thierry Marx a spus că meniul său este conceput pentru a minimiza amprenta de carbon a acestui restaurant.

"Acest praz, o plantă de sezon în această perioadă, este cultivat la mai puţin de 50 de kilometri distanţă de aici. Îl preparăm în suc propriu şi îl asezonăm cu muguri de plante care sunt crescute într-o grădină organică de la periferia Parisului şi care sunt livrate cu bicicleta", a dezvăluit maestrul bucătar francez.

"Este ceva simplu, are un impact limitat al carbonului, este uşor de mâncat şi este economic - ne facem treaba cu un impact minimal asupra mediului", a adăugat el.

Ce s-a schimbat în 20 de ani

Thierry Marx - care a primit prima lui stea Michelin în 1998, coordonează mai multe restaurante şi este o celebritate naţională în Franţa după ce a participat la mai multe show-uri TV culinare - a dezvăluit că după inaugurarea din luna iunie, întregul restaurant a fost conceput pentru a economisi apă şi energie.

În urmă cu 20 de ani, un astfel de restaurant ar fi fost puternic iluminat înainte de începerea turei de seară, cu toate becurile aprinse şi cu toate cuptoarele pornite, a mai spus bucătarul francez.

În prezent, echipa lui găteşte preparatele în caserole din cupru şi pe plite cu inducţie, care încălzesc doar tigăile, nu şi întreaga bucătărie.

"Ne aflăm în mijlocul unei crize a energiei şi al unei crize de mediu, nu putem să presupunem că aceste lucruri nu ne privesc doar pentru că noi conducem un restaurant. Conştientizarea unor astfel de probleme se produce, uneori, puţin mai târziu în profesia noastră, însă, astăzi, mai există doar foarte puţini proprietari de restaurante sau de hoteluri care nu doresc să facă această tranziţie", a adăugat Thierry Marx. 

Sursa foto: Flickr