Life Style

Lacul Albastru din Munţii Gutâi va fi introdus în circuitul turistic naţional

5
min
6/6/2022

Lacul Albastru din oraşul Baia Sprie este unicat în Europa prin prisma felului în care s-a format şi, mai ales, datorită proprietăţii de a-şi schimba culoarea apei în funcţie de anotimp.

Lacul Albastru, situat la poalele versantului muntos Mogoşa din Munţii Gutâi, va fi introdus în circuitul turistic naţional şi local în urma unui parteneriat administrativ, a declarat joi, pentru Agerpres, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Maramureş, Ionel Bogdan.

„Lacul Albastru, dar şi Dealul Minei, ambele aflate pe teritoriul fostului oraş minier Baia Sprie, vor fi puse în valoare, introduse în circuitul turistic naţional şi local în urma unui parteneriat proiectul unic de promovare convenit de CJ cu Asociaţia Mineritului Maramureş şi Primăria Baia Sprie.

Citește și: Uniunea Europeană nu și-a îndeplinit obiectivul de a cheltui 20% din buget pentru schimbări climatice

Consilierii judeţeni şi-au dat acordul pentru acest proiect având ca scop punerea în valoare a unor potenţiale obiective turistice mai mult sau mai puţin cunoscute, dar toate cu istorie însemnată pentru comunitatea locală sau reprezentative pentru ce a fost cândva mineritul în Maramureş”, a spus Ionel Bogdan.

Conform Asociaţiei Mineritului Maramureş, proiectul prevede promovarea, valorificarea şi conservarea patrimoniului generat de activităţile miniere din zona Lacul Albastru, Dealul Minei, prin crearea unor circuite tematice cu caracter geo-minier pe Dealul Minei.

 Citește și: Garda de Mediu: ”Sinteştiul nu se vindecă, e dependent de incendieri ilegale, de cauciucuri și cabluri arse”

„În acest sens, vor fi organizate acţiuni de amenajare şi marcare a traseului şi a unor galerii de mină, amplasarea în teren a unor panouri informative şi indicatoare, construcţia de balustrade şi podeţe, redactarea şi tipărirea materialelor de promovare, muncă de documentare, acţiuni de întreţinere, mentenanţă şi reparaţii. Proiectul se va implementa pe o perioadă de trei ani. (…)

Lacul Albastru din oraşul Baia Sprie este unicat în Europa prin prisma felului în care s-a format şi, mai ales, datorită proprietăţii de a-şi schimba culoarea apei în funcţie de anotimp, iar odată realizat acest parc tematic în zona Lacului va aduce plus valoare turismului local şi naţional”, se arată în documentaţia elaborată de asociaţie.

Anual, mii de turişti din ţară vizitează Lacul Albastru, atraşi de schimbările de culoare ale apei din lac, toamna fiind anotimpul preferat pentru paleta bogată de culori oferită şi de copacii aflaţi în vecinătatea malului.

Sursa foto: Wikimedia Commons