Stiri

Lacul din România unde nu mai au voie turiştii cu bagaje

3
min
5/7/2023

Accesul turiştilor cu bagaje a fost interzis la Lacul Sfânta Ana, pentru a-i descuraja pe cei care fac picnic în pădure şi lasă resturi de mâncare, atrăgând astfel urşii în zonă şi punând în pericol vizitatorii.

Decizia a fost luată după ce un grup de turişti a lăsat bucăţi de pepene lângă un copac, iar animalele au fost îndepărtate în ultimul moment de către administratorii ariei naturale, înainte să fie un pericol pentru vizitatori.

Bucăţile de pepene ar fi fost lăsate acolo intenţionat, nu din neglijenţă, potrivit directorului Asociaţiei Pro Sfânta Ana, citat de Agerpres.

„Ştim foarte bine că hrănirea urşilor reprezintă o problemă imensă atât pentru urs, cât şi pentru siguranţa omului şi pentru a evita aceste două situaţii, deci să avem urs care se habituează, care se hrăneşte şi începe să caute mâncare de origine umană şi pentru a proteja vizitatorii de la Sfânta Ana, am luat decizia ca să nu mai permitem nici măcar situaţiile acestea de a se duce cu bagaje mari în apropierea lacului”, a spus Dósa Elek Levente.

„Deci, avem o zonă desemnată pentru picnic unde se permite şi aprinderea focului, dacă e nevoie. Jos, la lac, dacă ai venit cu un sandviş, dacă serveşti un kurtoskalak nu-i o problemă, dar să vii cu bagaje, să te întinzi la picnic, să stai acolo cu orele... Există riscul, una la mână, dacă respectivii sunt inconştienţi, vor pune mâncare pentru urs, din milă sau din alte motive, ca să facă o fotografie senzaţională, există posibilitatea să se expună riscului şi după aceea să expună mii de vizitatori la acelaşi risc. Deci sunt foarte supărat, în esenţă consider că este tentativă de omor, din inconştienţă", adăugat Levente.

El a spus că nu va fi verificat fiecare turist care poartă un rucsac, ci doar cei cu bagaje voluminoase.

Levente a subliniat că urşii îşi pot purta singuri de grijă şi nu au nevoie de mila turiştilor. Hrănirea acestora nu face decât să îi pună în pericol atât pe turişti, cât şi pe localnici şi chiar pe urşi, întrucât aceştia pot fi împuşcaţi în momentul în care ajung în gospodării.

Foto: Pro Szent Anna/Facebook