Smart City

La Târgu Lăpuș se reciclează de 10 ori mai mult decât în restul țării!

2
min
29/4/2020

România se poate lăuda doar cu un oraș care reciclează "ca afară"

Sub 5% este rata de reciclare a deșeurilor înRomânia, mult sub media europeană. Surpriza plăcută este orașul Târgu Lăpuș, din Maramureș, unde au ajuns la performanța de a recicla peste 60% din deșeuri, adică la nivelul Belgiei și Austriei. Cum au reușit?

* Prin fonduri PHARE, de un milion de euro - cu ajutorul cărora și-au creat propriul sistem de colectare și reciclare, separate de cel național.

* Prin educație! Fiecare om din Târgu Lăpuș (o comunitate de 11.000 de locuitori) sau din cele 13 sate aparținătoare a fost instruit de către reprezentanții primăriei, iar astăzi știe să colecteze selectiv gunoiul. Cei care n-au vrut să învețe au fost amendați până au fost nevoiți să se supună regulilor. Astfel, deșeurile sunt colectate selectiv pe 6 fracții și apoi valorificate.

Lăpușenii vor să ajungă la o rată de reciclarede 80% în viitorul apropiat! Iar un nou pas a fost deja făcut: achiziționarea unei stații de tratare care va transforma gunoiul menajer în compost. Primarul, Mitru Leșe, a început lupta cu gunoaiele din 2006 și a reușit să impună o rutină care astăzi trebuie luat drept exemplu, pentru că, doar să vrei și se poate!