Stiri

Încălzirea globală va împinge miliarde de oameni în afara „nișei climatice umane”

4
min
7/6/2023

Cercetătorii avertizează că omenirea se află pe drumul spre o creştere de 2,7 grade Celsius și o suferință umană „fenomenală”.

Încălzirea globală va scoate miliarde de oameni în afara „nişei climatice” în care umanitatea a avut o viaţă bună, expunându-i la temperaturi fără precedent și la vreme extremă.

Planurile actuale de acţiune împotriva schimbărilor climatice înseamnă că omenirea ar putea atinge o creştere de 2,7 grade Celsius, astfel că două miliarde de oameni ar putea experimenta temperaturi medii anuale de peste 29 de grade Celsius până în 2030, un nivel la care foarte puţine comunităţi au trăit în trecut.

Până la un miliard de oameni ar putea alege să migreze în locuri mai răcoroase, deşi şi zonele care vor rămâne în nişa climatică vor experimenta valuri de căldură şi secete mai frecvente, avertizează cercetătorii, citaţi de The Guardian.

Oamenii de ştiinţă au spus că dacă omenirea ar acţiona urgent pentru a reduce emisiile de carbon şi a menţine creşterea temperaturii globale la 1,5 grade Celsius, numărul de persoane care ar fi împinse în afara nişei climatice ar fi redus cu 80%, la 400 de milioane.

În țările cu populații mari și climă deja caldă, majoritatea oamenilor vor fi împinși în afara nișei climatice, India și Nigeria confruntându-se cu cele mai grave schimbări. India suferă deja de valuri de căldură extreme, iar un studiu recent a constatat că mai mult de o treime din decesele cauzate de căldură vara în perioada 1991-2018 au fost generate de încălzirea globală cauzată de oameni.

„Astfel de temperaturi ridicate [în afara nișei] au legătură cu creșterea mortalității, scăderea productivității la muncă, scăderea performanței cognitive, impact negativ asupra sarcinii, scăderea randamentului culturilor agricole, creșterea numărului de conflicte și răspândirea bolilor infecțioase”, a spus profesorul Chi Xu de la Universitatea Nanjing din China, care a făcut parte din echipa de cercetători pentru acest studiu.  

Profesorul Marten Scheffer de la Universitatea Wageningen, Țările de Jos și autor principal al studiului, a spus că cei împinși în afara nișei climatice ar putea lua în considerare migrarea în locuri mai reci.„Vorbim nu doar de migrarea a zeci de milioane de oameni, ci ar putea fi un miliard și ceva”, a spus el.

Conform sursei citate, locurile cu temperaturi mai mici de 13 grade Celsius sau mai mari de 25 de grade Celsius sunt prea reci, prea calde sau prea uscate şi au fost asociate cu rate de mortalitate mai mari, producţie agricolă mai scăzută şi creştere economică redusă.

În prezent, există 60 de milioane de oameni care trăiesc în afara nișei și sunt expuși la căldură periculoasă, potrivit cercetătorilor. Dar cu fiecare creștere de 0,1 grade Celsius a temperaturii globale peste încălzirea globală de 1,2 grade Celsius cauzată de om deja observată astăzi, încă 140 de milioane de oameni sunt scoşi în afara nișei.

Dacă temperatura globală continuă să crească până la 2,7 de grade Celsius, încălzirea, combinată cu o populație globală în creștere, va însemna două miliarde de oameni care trăiesc în afara nișei până în 2030 și 3,7 miliarde până în 2090.

În cel mai rău scenariu, care presupune că clima ar fi mai sensibilă la creșterea gazelor cu efect de seră decât se crede, temperatura globală ar crește cu 3,6 grade Celsius și ar scoate aproape jumătate din populația lumii în afara nișei climatice.

Cea mai pratică şi rapidă soluţie de adaptare la temperaturile ridicate este creşterea spaţiilor verzi din oraşe, potrivit profesorului Tim Lenton de la Universitatea Exeter din Marea Britanie, care a condus noul studiu. „Acest lucru poate reduce cu temperaturile extreme cu cinci grade Celsius și poate oferi umbră – este un efect uriaș”, a spus el.

Foto: Freepik