Stiri

Încălzirea globală are o șansă din două de a depăși un prag critic

4
min
26/5/2022

Biroul Britanic pentru Meteorologie este de părere că în prezent există un procent de 50-50% ca lumea să se încălzească cu încă 1,5 grade Celsius în următorii cinci ani.

Conform unor analize recente, probabilitatea de a depăși un prag critic în ceea ce privește încălzirea globală a crescut semnificativ. 

Biroul Britanic pentru Meteorologie este de părere că în prezent există un procent de 50-50% ca lumea să se încălzească cu încă 1,5 grade Celsius în următorii cinci ani.

O astfel de creștere ar fi temporară, dar cercetătorii sunt îngrijorați de calea generală pe care o apucă temperaturile. Este aproape sigur că în intervalul 2022-2026 vom asista la unul dintre cei mai torizi ani.

Citește și: ANALIZĂ - 7 motive pentru care regenerabilele sunt mai bune decât energia nucleară

Biroul Meteorologic Britanic este autoritatea națională meteorologică britanică. Pe măsură ce gazele de încălzire din atmosferă se acumulează rapid cu fiecare an care trece – în ultimele trei decenii – temperaturile globale au reacționat în consecință, arată BBC.

„Aspectul fundamental care se va schimba este dat de nivelul dioxidului de carbon din atmosferă, lucru care ne face să tresărim”, spune Dr. Leon Hermanson din cadrul Biroului Meteorologic Britanic și unul dintre autorii principali ai studiului. 

Citește și: ANALIZĂ Atmosferă încinsă - cum vaporii de apă din atmosferă amplifică efectul de seră

„Cred că oamenii încep deja să fie preocupați de schimbările climatice – lucru care ne arată că noi continuăm să încălzim planeta până ce ajungem foarte aproape de limitele stabilite prin Acordul de la Paris. Trebuie să facem tot ce este omenește posibil pentru a reduce folosirea combustibililor fosili”, a mai spus el. 

Sursa foto: Flickr