Stiri

Încă o eșuare în grup a unor balene, pe coasta de vest a Sri Lanka: 11 – salvate, trei - moarte

3
min
24/2/2023

Oamenii de știință nu pot explica de ce se întâmplă.

Unsprezece balene pilot care au eşuat în apropierea coastei de vest a Sri Lanka au fost salvate sâmbătă şi au ajuns din nou în mare, au declarat autorităţile pentru protecţia faunei sălbatice.

Eșuare-record în 2020: 120 de balene

Pescarii din satul Kudawa au tras un semnal de alarmă la scurt timp după miezul nopţii, după ce au văzut un grup de 14 balene-pilot pe cale să eşueze în zona de coastă.

Trei dintre mamiferele marine erau deja moarte. Un echipaj al Marinei a sosit pentru a-i ajuta pe pescari să le salveze pe celelalte. După ce au reuşit să împingă cetaceele suficient de departe în apă, ambarcaţiunile Marinei le-au dus în larg.

"Au fost duse de ambarcaţiunile Marinei în larg, astfel încât să nu existe riscul de a ajunge înapoi pe coastă", a declarat Eranda Gamage, de la Agenţia pentru protecţia faunei sălbatice.

Mai poți citi: Hidroelectrica ar putea investi 1,2 mld. euro în realizarea celui mai mare parc solar din Europa, de 1.500 MW, la Dăbuleni

Balenele-pilot, numite astfel pentru că însoţesc uneori navele, pot măsura până la lase metri lungime şi cântăresc o tonă. Ele sunt animale extrem de sociale care trăiesc în grupuri.

Cauzele acestor eşuări majore nu sunt pe deplin cunoscute deşi oamenii de ştiinţă studiază de zeci de ani fenomenul.

În noiembrie 2020, echipe de intervenţie din Sri Lanka au reuşit să salveze 120 de balene-pilot care au eşuat lângă Panadura, la sud de capitala Colombo, pe coasta de vest a insulei.

Foto: indiatoday.in