Stiri

Peste 1.300 MWh au fost economisiţi de companiile şi instituţiile publice din România, în 2022

7
min
17/1/2023

Enel X România, prin divizia sa e-City, a furnizat şi montat, anul trecut, peste 5.350 de lămpi de iluminat stradal şi pietonal, cu tehnologie LED.

Companiile şi instituţiile publice din România au economisit, în 2022, peste 1.300 MWh cu ajutorul soluţiilor de iluminat inteligent furnizate de Enel X România, potrivit unui comunicat de presă al companiei, transmis Agerpres.

Astfel, Enel X România, prin divizia sa e-City, a furnizat şi montat, anul trecut, peste 5.350 de lămpi de iluminat stradal şi pietonal, cu tehnologie LED, în cadrul unor proiecte derulate pentru zece primării din toată ţara şi companii.

Soluții: lămpi eficiente, acumulatori, panouri fotovoltaice

Cu ajutorul soluţiilor inteligente de iluminat public ale Enel X România, care cuprind şi sisteme de telegestiune, sunt asigurate reduceri de până la 80% ale consumului energetic.

„În cadrul acestor proiecte, Enel X România a furnizat şi montat, în total, peste 5.350 de lămpi eficiente energetic, cu tehnologie LED; adiţional, în unele proiecte, soluţiile de iluminat au cuprins şi stâlpi, acumulatori sau panouri fotovoltaice.

Mai poți citi: Doar 45 de amenzi date de Garda de Mediu Harghita în 2022

Eficienţa soluţiilor de iluminat Enel X România presupune o reducere a consumului de energie, în medie, cu 60% pentru proiectele cu corpuri de iluminat inteligente şi cu 80% pentru proiectele care cuprind şi sistemul de telegestiune - acesta poate prelua controlul reţelei de iluminat public, reglează de la distanţă parametrii sistemului de iluminat stradal inteligent, cum este intensitatea, şi generează rapoarte despre starea de funcţionare a reţelei de iluminat, conectare, măsurători diverse", se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, în total, instituţiile publice şi companiile din România care au ales soluţiile de iluminat inteligent ale Enel X România economisesc 1.300 MWh/an pentru iluminatul stradal sau pietonal.

Primăriile, interesate să economisească energia

Proiectele derulate în 2022 au fost pentru Liberty Galaţi (furnizarea şi montarea a 1.100 de lămpi de iluminat stradal, cu ajutorul cărora compania va realiza o economie anuală de 700 MWh), Grădina Botanică din Cluj-Napoca (furnizare de produse de iluminat pietonal) şi primării din judeţele Alba, Arad, Bihor, Braşov, Caraş-Severin, Cluj şi Prahova (furnizarea şi montarea lămpilor de iluminat, sistem de telegestiune pentru anumite proiecte), precum şi produse de iluminat public pentru pasajele Domneşti, Berceni şi Olteniţei, de pe centura Bucureşti.

„Soluţiile inteligente de iluminat public devin din ce în ce mai des parte din preocuparea administraţiilor locale de a asigura o gestionare eficientă a nevoilor de securitate şi confort ale comunităţilor deservite, dar şi a bugetului local. Consumul anual de electricitate în acest scop se reduce, în medie, cu 60%, iar în unele cazuri poate ajunge până la 80%, graţie implementării sistemului de telegestiune.

Ne bucură că administraţiile locale, precum şi companii publice sunt deschise spre adoptarea unor soluţii variate pentru eficientizarea consumului de energie şi au încredere în soluţiile la cheie pe care Enel X România le poate furniza", a declarat Dorin Petrişor Chisăliţă, head of E-City, Enel X România.

Până în prezent, Enel X România a finalizat alte 30 proiecte de iluminat public derulate cu 29 autorităţi locale din 14 judeţe.

Sursa foto: Rawpixel