Stiri

În zona rezervată activiștilor la COP27 Egipt s-au adunat doar zece protestatari, toți străini

5
min
16/11/2022

Protestatarii au declarat că vor să arate solidaritate cu ceilalţi activişti care nu au putut veni în Egipt din cauza a ceea ce ei au numit "motive evidente".

Circa zece activişti pentru climă străini s-au adunat marţi pentru a participa la o demonstraţie într-o zonă desemnată de autorităţile egiptene pentru organizarea de proteste, în marja conferinţei privind clima COP27 din staţiunea Sharm el-Sheikh, relatează dpa.

„Zona Verde”, goală

Activiştii, cetăţeni străini, s-au strâns în aşa numita "Zonă Verde" stabilită de autorităţile egiptene special pentru proteste în faţa clădirii în care se desfăşoară summitul COP27.

Mitingul de marţi a fost primul la care au participat protestatari străini în "Zona Verde" de la începerea conferinţei pe 6 noiembrie, au spus organizatorii.

Protestatarii au declarat că vor să arate solidaritate cu ceilalţi activişti care nu au putut veni în Egipt din cauza a ceea ce ei au numit "motive evidente".

Ei au cerut ca justiţia climatică şi drepturile omului să meargă mână în mână şi au afirmat că nu recunosc zona desemnată de autorităţi ca fiind o adevărată zonă de protest.

"Ştim că avem o mulţime de privilegii care depind doar de paşapoartele noastre", a declarat Annika Kruse, o activistă din Germania. "Aşa că ne-am folosit de acest privilegiu pentru a evidenţia vocile oamenilor din MENA" (Orientul Mijlociu şi Africa de Nord), a mai spus ea.

Protestele sunt restricţionate în Egipt în baza unor măsuri despre care guvernul afirmă că sunt necesare pentru a menţine stabilitatea în ţară după ani de instabilitate.
În perioada premergătoare COP27, grupuri pentru drepturile omului şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la potenţiale restricţii privind participarea semnificativă a societăţii civile la conferinţa de două săptămâni din Egipt

Ministrul egiptean de externe, Sameh Shoukry, a declarat luna trecută că ţara sa doreşte să ofere grupurilor care reprezintă societatea civilă un mediu "receptiv şi confortabil" cu ocazia COP27.

Sursa foto: Wikimedia Commons/ Ivan Radic