Stiri

Impactul războiului din Ucraina asupra mediului: deșeuri militare și medicale, plus 1,2 milioane de hectare de pădure afectate de bombardamente  

10
min
29/8/2022

Pădurile, ecosistemele terestre și marine, fabricile și locuințele din Ucraina au suferit daune imense din cauza bombardamentelor. 

Impactul războiului asupra mediului din Ucraina a fost devastator până acum, avertizează un raport al Orgaizației Economice de Cooperare și Dezvoltare (OECD).

Pădurile, ecosistemele terestre și marine, fabricile și locuințele din Ucraina au suferit daune imense din cauza bombardamentelor. 

Totodată, a fost pusă în pericol și sănătate publică din cauza faptului că apele abundente de pe vastul teritoriu invadat de Rusia a fost sub presiunea poluării. În plus, cantitățile de deșeuri au crescut considerabil, inclusiv cele militare și medicale. 

Ucraina făcea pași spre o economie verde și durabilă

Ucraina și-a asumat în anul 2014 să accelereze implementarea măsurilor ecologice ca urmare a semnării Acordului de Asocierea cu Uniunea Europeană. În urmă cu opt ani, Ucraina a fost de acord să facă tranziția către o economie verde cu emisii scăzute de carbon. 

De atunci au fost făcuți pași importanți spre tranziția ecologică. A fost adoptat Pactul ecologic european, racordarea la rețelele de canalizare s-a dublat ajungând la 64% din populație. Mai mult, ariile protejate au ajuns la 7% din suprafața totală a Ucrainei în 2020. 

Citește și: Seceta din Europa, cea mai gravă din ultimii 500 de ani, potrivit Comisiei Europene

Tot acest progres a fost afectat din plin după ce Rusia a invadat Ucraina, în februarie 2022. Speranțele pentru o Ucraina independentă, verde și durabilă au fost distruse. Impactul economic a fost de asemenea semnificativ. Se estimează că daunele aduse infrastructurii, locuințelor și clădirilor nerezidențiale depășesc 100 de miliarde de dolari.   

Mediul distrus în urma invaziei Rusiei 

Rusia a distrus în urma invaziei mai multe rafinării, uzine chimice, instalații energetice, depozite industriale și conducte din Ucraina. Plus incendiile și prăbușirea clădirilor Toate aceste dezastre au dus la poluarea masivă a apei, aerului și solului. Ceea ce poate provoca amenințări pe termen lung pentru sănătatea populației, precum creșterea riscului de cancer și boli respiratorii. 

Citește și: Monitorizarea pădurilor, obiectiv strategic pentru Comisia Europeană. Cum arată noul cadru

Ca urmare a deteriorării infrastructurii de alimentare cu apă potabilă, aproximativ 1,4 milioane de ucrainieni nu mai au acces la apă, iar alte 4,6 milioane de persoane au acces limitat.

De exemplu, sistemul de alimentară cu apă din râul Dnipro până la orașul Mykolaiv a fost grav afectat în urma bombardamentelor. Motiv pentru care alimentarea cu apă potabilă a fost întreruptă timp de trei săptămâni. 

În acest context, Ucraina a început de la 1 iunie supravegherea epidemiologică sporită a cazurilor care prezintă simptome de holeră. 

Deșeurile militare și substanțe toxice

Operațiunile militare din ambele tabere au dus la creșterea cantităților de deșeuri militare. Acestea includ vehicule și echipamente militare avariate și abandonate, dar și fragmente de obuze.

Potrivit raportului OECD, riscurile directe pentru sănătatea publică sunt cauzate de expunerea la substanțe periculoase aflate în resturile de muniție. Substanțele toxice se scurg în sol și afectează calitatea apelor de suprafață și subterane.

Riscurile provin din metalele grele legate de muniție, compușii energetici, cum ar fi trinitrotoluenul (TNT), hexogenul (RDX) și propulsorii de la rachete și rachete

Acestora li se adaugă deșeurile din construcții, cele menajere și medicale necolectate. „Unele dintre aceste deșeuri sunt toxice, inclusiv deșeuri medicale sau resturi de construcții care conțin azbest, PCB și metale grele”, se menționează în raportul OECD. Toate aceste deșeuri vor necesita la un moment dat manipulare, transport și eliminare specială. 

Pădurile au fost distruse de incendii

Autoritățile ucrainene estimează că fost afectate în jur de 900 de zone naturale protejate în urma bombardamentelor lansate de Rusia. Au fost afectate 1,2 milioane de hectare, aproximativ 30% din ariile protejate din Ucraina. 

Raportul arată că pădurile au fost afectate de incendiile cauzate de bombardamente. În plus, în păduri au fost abandonate vehicule militare rusești în mare parte distruse. 

„Numărul mare de vehicule militare abandonate sau avariate conțin materiale toxice care prezintă riscuri pentru civili și mediu și ar necesita o manipulare atentă în timpul colectării și eliminării”, potrivit raportului. 

Ucraina lucrează la planul de reconstrucție postbelic 

Ucraina lucrează la planul de redresare și dezvoltare postbelică pe baza principiilor economiei verzi și dezvoltării de emisii scăzute. Un grup de lucru pe „Siguranța mediului”, care a fost înființat pentru a elabora propuneri pentru plan, a identificat cinci domenii prioritare: reforma administrației publice de mediu; politica de atenuare și adaptare la climă; siguranța mediului și managementul eficient al deșeurilor; utilizarea durabilă a resurselor naturale, dar și conservarea ecosistemelor naturale, conservarea diversității biologice și restaurarea și dezvoltarea ariilor protejate.

Pe termen scurt, Ucraina ar trebui să se concentreze pe eliminarea și reducerea riscurilor imediate pentru sănătatea umană și mediu. 

Pe termen lung, procesul de dezvoltare economică de după război ar trebui folosit pentru o transformare fundamentală a Ucrainei către o economie verde și zero.

„Reconstrucția verde nu trebuie văzută ca un extra dezirabil, ci opțional, ci ca o necesitate economică pentru dezvoltarea viitoare a Ucrainei”, potrivit OECD. 

Sursa foto: PxHere