Stiri

Impactul ecologic al criptomonedelor

3
min
5/12/2022

Bitcoin și Ethereum, au nevoie împreună, anual de două ori mai multă electricitate decât are nevoie întreaga Suedie.

Universitatea din Cambridge și Digiconomist au estimat că cele mai mari două criptomonede din lume, Bitcoin și Ethereum, au nevoie împreună, anual de două ori mai multă electricitate decât are nevoie întreaga Suedie.

Potrivit cercetătorilor de la Universitatea Cambridge mineritul de Bitcoin consumă aproximativ 120 TW/h pe an, cam cât consumul anual de electricitate al Argentinei și mai mult decât consumă împreună giganții tech Apple, Google, Microsoft și Facebook. Pentru a pune lucrurile în perspectivă, e suficient să ne gândim că dacă Bitcoin ar fi o țară, atunci s-ar clasa în top 30 cele mai mari consumatoare de energie, depășind țări precum Columbia sau Cehia.

Potrivit unui raport publicat în Nature Climate Change emisiile de CO2 produse de o singură criptomendă, și anume Bitcoin, ne pot împinge dincolo de pragul de 2 grade Celsius iar asta în mai puțin de trei decenii. O singură criptomonedă, așadar, din câteva zeci de mii, riscă să ne compromită șansele de a respecta angajamentele asumate în cadrul Acordului Climatic de la Paris.

Alte criptomonede, precum Ethereum, Dogecoin, Litecoin, etc., câștigă între timp teren, punând o presiune suplimentară pe consumul global de energie.

Puteți citi aici întregul articol: Cât de sustenabil este noul „minerit”? Impactul ecologic al criptomonedelor