Stiri

Greenpeace: Locuitorii din Doiceşti nu au fost consultaţi cu privire la amplasarea reactoarelor nucleare mici în localitatea lor

4
min
7/11/2022

Activiştii Greenpeace au fost prezenţi la Doiceşti, venind în sprijinul comunităţii cu puncte de vedere şi informaţii de la experţi internaţionali în energie nucleară şi cu un mesaj ferm: "STOP NUCLEAR".

Localitatea Doiceşti a fost desemnată fără o consultare reală a comunităţii locale drept amplasament pentru reactoare nucleare de tip SMR, se arată într-un comunicat al Greenpeace.

Greenpeace a reacţionat la această situaţie, prezentând la Doiceşti răspunsuri la întrebările primite de la localnici, fundamentate pe informaţii primite de la experţi internaţionali, în cadrul unei consultări publice organizate în stradă, în faţa Casei de Cultură din Doiceşti.

Deşi au trecut luni de zile de la anunţarea alegerii localităţii Doiceşti ca amplasament pentru reactoarele modulare de mici dimensiuni (SMR), localnicii nu au avut şansa să-şi clarifice nelămuririle şi să îşi exprime atitudinea faţă de acest proiect, spun reprezentanţii organizaţiei.

Nuclearelectrica, acuzată de lipsă de transparență

Din acest motiv, activiştii Greenpeace au fost prezenţi la Doiceşti, venind în sprijinul comunităţii cu puncte de vedere şi informaţii de la experţi internaţionali în energie nucleară şi cu un mesaj ferm: "STOP NUCLEAR".

"Demersurile Greenpeace vin şi în contextul în care oficialii Nuclearelectrica au evitat să răspundă la întrebările media şi ale autorităţilor locale din regiune cu privire la riscurile la care sunt supuşi localnicii. Într-o conferinţă de presă din 15 iunie 2022 de la Doiceşti, la care nu au fost invitaţi şi cetăţenii localităţii, directorul general Nuclearelectrica, Cosmin Ghiţă, a omis să ofere un răspuns clar în legătură cu zona de excludere pentru reactoarele care urmează să fie amplasate. Nici până astăzi, Nuclearelectrica nu a făcut publică această informaţie", spun oficialii Greenpeace.