Stiri

Gheţarii din Elveţia şi-au pierdut mai mult de jumătate din volum în mai puţin de o sută de ani

7
min
2/9/2022

Doi gheţari, Tsanfleuron şi Scex Rouge, s-au divizat, iar astfel a fost scos la iveală un teren nemaivăzut de mii de ani.

Gheţarii din Elveţia şi-au pierdut mai mult de jumătate din volum în mai puţin de o sută de ani, iar vara lungă şi fierbinte din acest an a accelerat dezgheţul, care ameninţă aprovizionarea cu apă a Europei, arată un nou studiu, relatează BBC, citat de News.ro.

Staţiunile de schi rezistă datorită gheţarilor, care atrag şi alpiniştii în timpul verii, dar sunt şi esenţiali pentru aprovizionarea cu apă a Europei. În prezent, comunităţile din Munţii Alpi îşi fac griji pentru viitorul lor.

În Elveţia, la 3.000 m deasupra nivelului mării, ar trebui să existe gheaţă, însă deasupra satului Les Diablerets, unde funcţionează compania de telecabine Glacier 3000, la ora actuală se întâlnesc suprafeţe extinse acoperite de stânci goale.

Citește și: Seceta din Europa, cea mai gravă din ultimii 500 de ani, potrivit Comisiei Europene

Doi gheţari, Tsanfleuron şi Scex Rouge, s-au divizat, iar astfel a fost scos la iveală un teren nemaivăzut de mii de ani.

”Probabil suntem primii oameni care merg aici”, spune Bernhard Tschannen, directorul companiei.

Turiştii care vizitează staţiunea pot vedea cu ochiul liber Muntele Eiger, Muntele Matterhorn şi chiar şi Mont Blanc. Până de curând, turiştii puteau traversa kilometri întregi de gheţar albastru curat. Acum, gheaţa este spartă de stâncă, noroi şi bălţi. Schimbarea este drastică.

Citește și: Monitorizarea pădurilor, obiectiv strategic pentru Comisia Europeană. Cum arată noul cadru

”Când am construit acest telescaun, a trebuit să săpăm şapte metri prin gheaţă, în urmă cu 23 de ani”, a precizat Tschannen.

Oamenii de ştiinţă monitorizează de ani de zile procesul de dezgheţ al gheţarilor alpini. Un studiu comun al Institutului Federal de Tehnologie din Zurich şi al Oficiului Federal Elveţian pentru Peisaj a comparat imagini topografice ale gheţarilor din anii 1930, cu cele din ultimii 10 ani.

Descoperirile sunt în concordanţă cu dovezile că gheţarii Europei se topesc şi că există o legătură directă între pierderea gheţii şi încălzirea globală.

Sursa foto: German Wikipedia