Smart City

Ghene supraterane moderne, în Sectorul 6 din București, pentru colectarea deșeurilor pe patru fracții

2
min
10/4/2024

Finanțare nerambursabilă de 86 de milioane de lei din fonduri europene.

În Sectorul 6 din București au fost demarate lucrările de instalare a unor ghene supraterane moderne, care permit locuitorilor să arunce deșeurile în patru categorii distincte: biodeșeuri, deșeuri reziduale, hârtie/carton și plastic/metal. Aceste ghene vor beneficia de supraveghere video continuă.

Administrația locală a Sectorului 6 a anunțat că procesul de amplasare a ghenelelor moderne a început joi, 4 aprilie 2024. Până în prezent, au fost deja instalate 31 din cele 143 de ghene planificate în comunitate.

Unul dintre beneficiile majore ale acestor ghene moderne constă în faptul că deșeurile nu vor mai fi vizibile și nu vor mai fi aruncate la întâmplare. Primăria Sectorului 6 a subliniat că principalul obiectiv este eliminarea pubelurilor convenționale, care adesea se umpleau excesiv și provoacau împrăștierea gunoaielor în jur. În plus, ghenele supraterane moderne vor fi supravegheate video non-stop, asigurându-se astfel o monitorizare eficientă a acestora.

„Acest proiect este extrem de important. Comisia Europeană a iniţiat procedura de infringement împotriva României din cauza problemelor legate de gestionarea deșeurilor, în special, a Bucureștiului. Dacă nu ne mișcam rapid, banii europeni s-ar fi pierdut, pentru că administrațiile anterioare nu au aplicat. Da, repet, nu este un proiect deloc ușor. A necesitat, cumulat, mii de avize de obținut de la 10 instituții. Ghenă cu ghenă autorizată. Dar sunt mândru că pot face treabă pentru comunitatea în care trăiesc”, a declarat Ciprian Ciucu, într-o postare pe pagina de Facebook a PS6.

Ghenele supraterane sunt instalate în locuri în care infrastructura subterană nu permite amplasarea celor îngropate.

Pentru implementarea sistemului de ghene supraterane și subterane, PS6 a obținut o finanțare nerambursabilă de 86 de milioane de lei din fonduri europene.

Autoritățile locale au explicat absența ghenelelor destinate colectării sticlelor, atribuind lipsa de finanțare din partea Uniunii Europene introducerii sistemului de garanție-returnare în România.

Acest sistem a fost implementat în țara noastră începând cu data de 30 noiembrie 2023, iar toate magazinele sunt acum obligate să primească sticlele înapoi.

Astfel, sticlele pot fi returnate la orice magazin, iar clienții primesc înapoi suma de garanție, inclusă inițial în prețul produsului: 50 de bani pentru fiecare recipient. Suma de garanție este restituită sub formă de cupon atunci când recipientul este returnat. Acest sistem încurajează reciclarea și reutilizarea sticlelor, contribuind la reducerea cantității de deșeuri și la promovarea unei economii circulare durabile.

Foto: Facebook PRimaria Sectorului 6