Stiri

Gazul, extremă urgență în Franța: guvernul face recomandări de economisire, se poate ajunge la restricții

9
min
31/8/2022

Premierul Elisabeth Borne a anunţat deja că, în ceea ce priveşte companiile, acestea vor trebui să prezinte planuri de economisire.

Guvernul francez va lansa o campanie cu recomandări pentru cetăţeni pentru a economisi energie, cu scopul de a atinge obiectivul de reducere a consumului, în contextul unei posibile opriri a furnizărilor de către Rusia şi pentru a evita întreruperea alimentării cu energie electrică, relatează agenţia EFE.

Restricții la firme și casnici

Dacă nu se reduce consumul, "va exista riscul unor restricţii" în domeniul energetic, "cu impact asupra locurilor de muncă", şi "este ceva ce vrem să evităm cu orice preţ", a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Oliver Veran, pentru France Info.

"Vrem să evităm întreruperile de curent", însă "totul este posibil, toate scenariile se află pe masă", a subliniat acesta.

Citește și: Seceta din Europa, cea mai gravă din ultimii 500 de ani, potrivit Comisiei Europene

Premierul Elisabeth Borne a anunţat deja, luni, că, în ceea ce priveşte companiile, acestea vor trebui să prezinte planuri de economisire şi să numească un mediator energetic care să fie însărcinat cu supravegherea şi aplicarea acestor planuri.

La finele lunii septembrie sau începutul lui octombrie va veni rândul consumatorilor privaţi să le fie prezentată o foaie de parcurs, însoţită de o campanie de informare a cetăţenilor, care va permite fiecăruia "să aibă un impact semnificativ" în economisirea energiei, a adăugat Veran.

Gazprom taie gaze, Macron speră la Algeria

Obiectivul Executivului este reducerea consumului de energie cu 10% în doi ani. Totodată, grupul energetic francez Engie a anunţat marţi că grupul rus Gazprom i-a comunicat o reducere imediată a livrărilor de gaze naturale, care se adaugă celor pe care deja le-a operat de când a început războiul din Ucraina.

Citește și: Monitorizarea pădurilor, obiectiv strategic pentru Comisia Europeană. Cum arată noul cadru 

Reducerea se datorează "discrepanţelor dintre cele două părţi cu privire la aplicarea contractelor", a precizat compania într-un comunicat.
Veran a semnalat că Franţa va avea depozitele de gaze complet pline pentru la iarnă, dar a recunoscut că "atingerea unui grad de umplere de 100% nu va însemna nimic dacă ruşii vor tăia gazele".

De asemenea, a spus că "este probabil" ca Algeria, unde preşedintele Emmanuel Macron a realizat o vizită oficială săptămâna trecută, va creşte livrările de gaze în Franţa, ce reprezintă în prezent în jur de 8% din importurile franceze de combustibil.

Iarna va fi cruntă

Franţa consumă multe gaze pentru a produce electricitate, a explicat Veran, şi cererea de electricitate explodează iarna din cauza încălzirii.
Problema se complică în Franţa, deoarece jumătate din cele 54 de reactoare nucleare sunt în prezent oprite pentru realimentare cu combustibil sau probleme de coroziune la circuitele de răcire, scrie EFE.

În această privinţă, Veran a menţionat că EDF, companie publică, proprietarul şi operatorul parcului nuclear "s-a angajat să poată atinge nivelul normal de producţie a energiei electrice".

Marţi s-a anunţat, totodată, că Macron va prezida vineri Consiliul de Apărare pentru energie, prin care se reia conceptul sesiunilor restrânse ale Guvernului pe teme cheie, care a fost lansat în timpul pandemiei.

Veran a justificat acest format, în care dezbaterile sunt secrete, la fel ca la Consiliul de miniştri, prin faptul că "nu se poate vorbi despre energie şi furnizările de gaze fără a vorbi despre Rusia şi războiul din Ucraina".

Sursa foto: Wikimedia Commons/ Ivan Radic