Stiri

Garda de Mediu a amendat cu 80.000 de lei o firmă care se ocupă cu eliminarea sau reciclarea carcaselor de animale

8
min
16/8/2022

Este vorba de poluarea accidentală a râului Ialomiţa, după ce, în urma unor controale, au constatat că au fost evacuate reziduuri lichide, cu miros specific.

Comisarii Gărzii de Mediu au amendat cu 80.000 de lei o firmă care se ocupă cu eliminarea sau reciclarea carcaselor şi a deşeurilor de animale.

Garda Naţională de Mediu a anunţat, vineri, că în urmă cu câteva zile o echipă de comisari din cadrul Comisariatului General al GNM făcut  o verificare pe malul râului Ialomiţa, în localitatea Ciulniţa din judeţul Ialomiţa, întrucât aveau informaţii că acolo este o conductă de deversare din care au fost evacuate recent reziduuri lichide de culoare albă, direct în apa râului.

"În urma inspecţiei vizuale, s-a constatat că informaţiile din teren se confirmă, mai mult, în apropierea conductei comisarii au resimţit un miros specific unor activităţi industriale.

Verificările ulterioare au dus la concluzia că aceasta conductă aparţine unui operator economic din proximitate care are ca obiect de activitate eliminarea sau reciclarea carcaselor de animale şi a deşeurilor de animale.

De menţionat că societatea deţine Autorizaţie Integrată de Mediu precum şi Autorizaţie de Gospodărire a Apelor", a precizat sursa citată.

Citește și: FOTO Parcul Regele Mihai, afectat de secetă, abandonat de Primăria Capitalei

Comisarii au constatat că staţia de epurare nu era pusă în funcţiune, dar ansamblul de echipamente ce formează extinderea staţiei de epurare prezintă urme evidente de utilizare recentă, reieşind faptul că au fost efectuate teste tehnologice şi totodată au existat cazuri recente de deversare accidentală a apelor tehnologice parţial epurate în râul Ialomiţa, acest fapt generând şi mirosuri dezagreabile.

După trei zile, a fost verificat din nou punctul de descărcare al apelor uzate epurate în râul Ialomiţa unde s-a constatat că pe conducta de evacuare a acestora nu existau scurgeri. Apele uzate tehnologice generate sunt colectate într-un bazin de retenţie de unde ulterior sunt vidanjate.

Citește și: Pentru cele peste 15.000 de PET-uri și doze de aluminiu colectate de participanții la Electric Castle, Lidl România donează 200.000 de lei pentru renovarea castelului Bánffy din Bonțida

"Întrucât operatorul economic nu a luat toate măsurile necesare în vederea prevenirii, eliminării sau reducerii impactului asupra aerului înconjurător şi a mediului ca întreg, comisarii GNM au aplicat o sancţiune de 80.000 lei, în conformitate cu Legea Apelor, şi un avertisment pentru încălcarea prevederilor Legii 104/2011 privind calitatea aerului", a arătat GNM.

De asemenea, s-a impus interzicerea evacuării de ape uzate tehnologice parţial epurate sau neepurate până la conformarea din punctul de vedere al protecţiei mediului, în scopul evitării de deversări necontrolate/accidentale. 

Sursa foto: Wikipedia