Solutii

Exploatările forestiere, balastierele și zonele de depozitare a deșeurilor vor fi urmărite prin satelit

3
min
26/11/2020

A fost lansată procedura de achiziție publică pentru realizarea hărților satelitare. Sistemul a fost conceput plecând de la metodele prin care se fură lemnul.

Autoritățile vor putea afla imediat despre orice intervenție ilegală care afectează mediul, cu ajutorul sateliților, susține ministrul Mediului, Mircea Fechet. Acesta a anunțat că a fost lansată procedura de achiziție publică pentru realizarea hărților satelitare prin care vor fi monitorizate exploatările forestiere, balastierele şi depozitele de deșeuri. "O să folosim sateliţi civili și nu numai să scanăm întreg fondul forestier și să primim alerte ori de câte ori constatăm că dispare din coronamentul copacilor. Sistemul ne va alerta în mod automat și vom putea să trimitem de urgență Garda Forestieră sau alte instituții ale statului pentru a verifica. Intenționăm să folosim hărțile satelitare nu doar la combaterea tăierilor ilegale de păduri, ci și la depistarea depozitelor ilegale de deșeuri, la depistarea zonelor în care se incendiază în mod ilegal deșeuri și chiar la monitorizarea exploatărilor de balast din România, pentru că acuratețea satelitului este una extrem de mare, ne pot comunica date cu o rezoluție până la jumătate de metru pe pixeli", a declarat ministrul Mediului.

Fechet nu a putut preciza când va deveni operațional programul, însă a precizat că acest contract va fi semnat în primă fază pentru o perioadă de doi ani. De asemenea, el a anunțat că va fi disponibilă o nouă aplicație mobilă pentru combaterea tăierilor ilegale de păduri.

"De la 1 februarie va intra în funcțiune o nouă aplicație prin care se va combate tăierea ilegală de păduri. Va permite în timp real oricărui cetățean să verifice sută la sută dacă un transport de lemn este legal sau nu este legal, față de ceea ce se întâmpla în trecut, când existau probleme cu transportul multiplu, probleme de falsificare a datelor de transport, acum totul va fi electronic sută la sută, avizele de transport se vor emite electronic, actele de punere în valoare se vor emite electronic, fiecare transport de lemne va fi fotografiat cu cel puțin patru fotografii la plecare și la sosirea la destinație, va fi monitorizat GPS în timp real", a spus ministrul.

Oricine poate introduce în aplicație numărul de înmatriculare al transportului și va primi în timp real fotografii, traseul pe care respectivul transport trebuie să îl urmeze, ora la care a plecat și ora la care trebuie să ajungă. Sistemul a fost conceput plecând de la metodele prin care se fură lemnul, a mai spus acesta.