Solutii

Statul francez va plăti reparațiile pentru hainele cetățenilor

4
min
4/8/2023

În Franţa, guvernul le va oferi locuitorilor între şase şi 25 de euro pentru reparaţia hainelor şi încălţămintei începând cu luna octombrie.

de Ingrid C.

Anual, Franţa aruncă 700.000 de tone de haine, iar peste 460.000 din acestea ajung la groapa de gunoi.

În încercarea de a diminua efectul dezastruos asupra mediului şi de a crea locuri de muncă în acelaşi timp, statul francez a invitat toţi croitorii şi cizmarii să participe la program, potrivit The Guardian.

,,Scopul nostru este să-i ajutăm şi pe cei ce se ocupă cu reparaţia hainelor cu speranţa de a recrea joburi”, a spus Bérangère Couillard, secretara de stat a mediului, anunţând un buget de 154 de milioane de euro pentru următorii cinci ani.

Programul va fi derulat de organizaţia eco Refashion, care are ca scop reducerea numărului de textile aruncate şi donarea lor către oameni care nu îşi permit haine şi pantofi. În medie, 56% din donații pot fi refolosite, iar 32% sunt reciclate în ceva nou.

Bonusurile pentru reparaţii fac parte dintr-o amplă reformă a industriei textile – una dintre cele mai poluante de pe planetă - demarată de guvernul francez. Programul ar combate fenomenul „fast fashion”, care presupune producţia şi vânzarea ieftină a hainelor, pentru a-i determina pe oameni să cumpere des haine noi, potrivit Cambridge Dictionary.

Peste 100 de miliarde de textile (îmbrăcăminte, pantofi și lenjerie de uz casnic) sunt vândute anual în întreaga lume. În Franța, acest lucru înseamnă aproximativ 10,5 kilograme pe an pentru fiecare persoană.

Magazinele de îmbrăcăminte și textile trebuie, de asemenea, să eticheteze articolele cu materialul utilizat și țara în care a fost produs și fabricat.

Nu este prima dată când Franța preia inițiativa și responsabilitatea faţă de mediu.

În 2016, a interzis supermarketurilor să distrugă alimentele nevândute şi a impus donarea lor. În 2020, Franța a adoptat o lege care vizează schimbarea metodelor de producție și a obiceiurilor de consum în ceea ce privește bunurile de uz casnic, pentru a reduce deșeurile și a conserva resursele naturale.

În 2022, clădirile publice, inclusiv gările, spitalele și școlile, au fost obligate să instaleze cişmele, iar la începutul acestui an, restaurantele cu mai mult de 20 de locuri și fast-food-urile au primit interdicția de a folosi tacâmuri, farfurii și pahare de unică folosință pentru mesele consumate în locaţie.

Foto: Freepik