Stiri

Fermele agrovoltaice ar putea oferi echilibrul perfect între agricultură și producția de energie regenerabilă

4
min
24/2/2023

Umbra panourilor fotovoltaice conservă apa din sol.

Complexele agrovoltaice ar putea să înlocuiască actualele parcuri fotovoltaice, combinând beneficiile energiei regenerabile de la soare cu avantajele agriculturii sustenabile.

Mai ales în regiunile din Europa cu sol potrivit pentru agricultură, amplasarea instalațiilor fotovoltaice vine mereu cu compromisul scoaterii din circuitul agricol a unor suprafețe importante de teren fertil, câștigurile antreprenorilor care investesc în astfel de proiecte venind cu prețul reducerii permanente a producției de cereale la nivelul țării respective.

Umbra panourilor fotovoltaice conservă apa din sol

Deși, pe de o parte duc la scăderea producției prin umbrirea culturilor agricole, umbra dată de panourile fotovoltaice poate da un ajutor crucial pentru conservarea umidității din sol în perioadele secetoase și protejarea culturilor sensibile la caniculă. În mod paradoxal, ar mări producția pentru anumite tipuri de recolte, cum sunt cele de tomate sau struguri.

Poți citi și: Cutremurul din Turcia, posibil să fi afectat și capacitatea de orientare a balenelor cu cioc. Șapte - moarte și trei - eșuate, în Cipru

Aparent, secretul pentru câștiguri record din agrovoltaice este dezvoltarea unui anume tip de panouri fotovoltaice semi-transparente, capabile să oprească în mod selectiv lumina primită de la soare. În mod ideal, instalația fotovoltaică ar trebui să oprească lungimile de undă utile pentru generarea de electricitate, permițând trecerea spectrului de lumină util pentru creșterea plantelor.

Experimente la Universitatea Tehnologică din Michigan

Împrumutând câteva idei de la instalațiile pentru creștere artificială a plantelor, oamenii de știință experimentează deocamdată cu filtre de lumină. Concluzia generală este aceea că lumina albastră și spectrul ultraviolet sunt cele mai puțin importante pentru creșterea plantelor, dar totuși transmite suficientă energie pentru valorificare cu panouri fotovoltaice.

În mod inevitabil, pierderi vor exista pentru ambele tipuri de „producții”, însă cu alegerea unor culturi potrivite, cercetătorii de la Universitatea Tehnologică din Michigan sunt de părere că beneficiile depășesc cu mult dezavantajele. Spre exemplu, necesarul de irigare a culturilor poate fi redus cu până la 29%, în timp ce producția anumitor culturi sensibile la caniculă (ex. tomate) poate crește peste nivelul de referință, prin simpla protejare a rodului care altfel ar fi putrezit sub razele soarelui înainte de a fi cules.

foto: agrovoltaic.org