Stiri

Enel a emis eurobonduri pentru a se finanța. În premieră, compania a luat în calcul tranziția energetică

5
min
24/2/2023

Enel încearcă dă mai vândă din active pentru a reduce presiunea.

Enel Finance International N.V., o societatea financiară înregistrată în Olanda şi controlată de Enel, a lansat o obligaţiune în două tranşe asociată unor obiective de sustenabilitate pentru investitorii instituţionali de pe piaţa eurobondurilor, în valoare totală de 1,5 miliarde de euro, informează un comunicat de presă.

KPI, UE, ONU

Noua emisiune prevede, pentru prima dată, utilizarea de către Enel a mai multor Indicatori Cheie de Performanţă (KPI) pentru fiecare tranşă, consolidând şi mai mult angajamentele Enel în vederea accelerării tranziţiei energetice. Pentru prima dată într-o emisiune de obligaţiuni publice, o tranşă a obligaţiunii cuplează un Indicator Cheie de Performanţă legat de taxonomia UE cu un KPI legat de Obiectivele de Dezvoltare Durabilă ale Naţiunilor Unite ("SDG"). Cealaltă tranşă a obligaţiunii este legată de doi indicatori cheie de performanţă legaţi de strategia de decarbonizare completă a grupului Enel, prin reducerea directă şi indirectă a emisiilor de gaze cu efect de seră.

"Suntem încântaţi să introducem pe piaţă acest instrument revoluţionar, primul de acest fel care stabileşte o legătură între taxonomia UE şi ODD 13 al Naţiunilor Unite privind acţiunile pentru climă", a declarat Alberto De Paoli, directorul financiar al Enel. "Prin investiţiile noastre în tehnologii decarbonizate, respectăm taxonomia UE şi, din acest motiv, suntem pregătiţi să atingem ODD-urile Naţiunilor Unite. Această legătură indisolubilă între ODD şi taxonomie este încorporată în strategia noastră şi se reflectă în toate instrumentele financiare pe care le folosim, precum şi în deciziile noastre industriale. Prin această abordare sinergică, lucrăm fără încetare pentru a ne atinge obiectivele de decarbonizare şi electrificare, sporind în acelaşi timp securitatea energetică a ţărilor în care suntem prezenţi, deschizând calea pentru crearea unei valori durabile pe termen lung pentru toţi", a mai spus el.

Patru miliarde de euro

Obligaţiunea, care este garantată de Enel, a fost suprasubscrisă de aproape trei ori, cu comenzi totale de aproximativ patru miliarde de euro şi cu o participare semnificativă a investitorilor responsabili din punct de vedere social (ISR), ceea ce a permis Grupului să continue să îşi diversifice baza de investitori.

Succesul obligaţiunii este o recunoaştere clară a strategiei de sustenabilitate a Grupului şi a capacităţii sale de a genera valoare prin orientarea unui plan de investiţii în conformitate cu criteriile de taxonomie ale Uniunii Europene, contribuind în acelaşi timp la realizarea ODD-urilor Naţiunilor Unite.

Se preconizează că Enel Finance International va utiliza veniturile obţinute din emisiune pentru a finanţa nevoile de finanţare curente ale Grupului.

Mai poți citi: MAT a prelungit statutul de destinaţie ecoturistică pentru zona Mara - Cosău - Creasta Cocoşului

O dată cu Planul strategic prezentat comunităţii financiare în noiembrie 2022, Enel s-a angajat să deruleze peste 80% din planul său de investiţii 2023-2025 în conformitate cu criteriile de taxonomie ale UE, datorită contribuţiei substanţiale a acestora la atenuarea efectelor schimbărilor climatice.

La începutul acestei luni, Enel SpA a extins perioada de exclusivitate pentru negocierile cu Public Power Corp (PPC) privind potenţiala vânzare a operaţiunilor sale din România, până la finalul acestei luni. Părţile "vor informa piaţa dacă vor încheia un acord obligatoriu privind tranzacţia", a precizat Enel într-un comunicat postat pe site-ul său.

Foto: Facebook/Enel Green Power