Stiri

Electronicele purtabile din amidon ar putea produce mai puține deșeuri

5
min
23/12/2022

Senzorii moi, purtabili ne pot îmbunătăți viața, dar aceste dispozitive electronice moi și extensibile sunt aproape imposibil de reciclat.

Drept urmare, deșeurile acestora ajung de obicei la gropile de gunoi sau poluează mediul.

Oamenii de știință din domeniul polimerilor de la Universitatea din Groningen, din Țările de Jos, au dezvoltat electronicele purtabile din amidon complet biodegradabile.

Materialele moi, din polimeri, greu reciclabile

Ei au publicat o lucrare despre materialul care stă la baze acestor electronice în ACS Applied Materials & Interfaces.

Polimerii moi, extensibili sunt utilizați pentru a face diferite tipuri de dispozitive electronice. De exemplu, sunt folosiți în ceasurile inteligente pentru a intra în contact cu pielea. Senzorii din pantofi sau îmbrăcăminte se bazează adesea pe astfel de materiale, la fel ca ecranele smartphone-urilor.

„Aceste materiale moi sunt adesea realizate din amestecuri de polimeri, care sunt greu de purificat. Drept urmare, sunt aruncate în gropile de gunoi, adesea cu componentele metalice toxice ale senzorului încă prezente. Acest tip de deșeuri electronice devine o problemă serioasă”, spune Xiaohong Lan, din grupul de știință a polimerilor de la Universitatea din Groningen, condus de profesoara Katja Loos.

Lan, Loos și colegii lor au dezvoltat o alternativă la acești polimeri complecși: un material biodegradabil care se descompune în câteva săptămâni sau luni.

„Există modalități simple de a elimina metalul și polimerii din deșeurile electronice. Desigur, ați putea încerca să reciclați polimerii moi, dar acest lucru este adesea prea complex și, prin urmare, prea scump”, spune Lan. Noul polimer al cercetătorilor se descompune, lăsând în urmă doar apă și dioxid de carbon.

Sursa foto: Pixabay