Stiri

Șoselele viitorului din plastic reciclat

2
min
29/4/2020

Cum ar fi să rezolvăm două probleme dintr-o lovitură: să scăpăm de deșeurile din plastic și să construim și șosele cu o durabilitate crescută și ecologice?

Un inginer scoțian, Toby McCartney, fondatorul unei companii de start-up din Scoția, a dezvoltat o metodă de înlocuire a bitumului obișnuit, produs din petrol, cu un liant din PET-uri, pungi și ambalaje de plastic.

Toby McCartney: “Folosim polimerii din plasticul pe care îl aruncăm cu toții, zilnic, sub toate formele: pet-uri, pungi, scutece, puteți enumera și altele... Transformăm deșeurile în granule care apoi sunt utilizateîn componența mixturii asfaltice, înlocuind astfel o parte din bitum, substanța obținută din reziduuri de petrol pe care o vedeți pe șosele. Astfel se formeazăun strat mai rezistent. Produsul rezultat este mult mai ieftin și ecologic .”

Din analizele făcute de companie, reiese că pentru fiecare tonă de bitum înlocuită, amprenta de carbon a suprafeței rutiere construită astfel a fost redusă cu o tonă de dioxid de carbon. Testele de laborator arată că asfaltul obținut prin această metodă este cu 60% mai rezistent decât asfaltul obișnuit, datorită proprietăților flexibile ale plasticului, iar reciclarea în acest fel a deșeurilor din plastic este salvatoare. Compania folosește invenția în Scoția, dar și alte țări ca Irlanda, Elveția, Turcia, Chile, Malta și câteva țări de pe continentul African au preluat ideea și o folosesc cu succes. În România deocamdată nu au ajuns, dar îi așteptăm cu interes.

Mai mult, materialul folosit în construcție se poate reutiliza după expirarea duratei de viață a asfaltului.

Un alt detaliu interesant este că inginerul scoțian și partenerii lui care au definitivat invenția, au fost descoperiți și susținuți de celebrul RichardBranson în competiția Virgin Media Business, pe care au câștigat-o.