Stiri

Educaţia pentru mediu şi schimbări climatice pătrunde în școli ca efect al unei strategii naționale aprobate de Guvern

6
min
19/1/2023

Prin acest document sunt stabilite acţiuni clare pentru a creşte gradul de educaţie şi conştientizare în rândul copiilor şi tinerilor privind dezvoltarea sustenabilă şi responsabilizarea faţă de mediu.

Guvernul a aprobat, în şedinţa de miercuri, Strategia naţională privind educaţia pentru mediu şi schimbări climatice 2023 - 2030, document care stabileşte acţiuni clare în vederea creşterii gradului de educaţie şi conştientizare în rândul copiilor şi tinerilor privind dezvoltarea sustenabilă şi responsabilizarea faţă de mediu, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru.

„România educată”, implicată

"Un moment important pentru învăţământul românesc, pentru că este prima dată în România când este adoptată o Strategie naţională care este dedicată educaţiei pentru mediu şi pentru schimbările climatice.

Prin acest document sunt stabilite acţiuni clare pentru a creşte gradul de educaţie şi conştientizare în rândul copiilor şi tinerilor privind dezvoltarea sustenabilă şi responsabilizarea faţă de mediu.

Unităţile de învăţământ vor deveni parteneri strategici pentru a construi un viitor sustenabil. Ca atare, elevii şi cadrele didactice vor beneficia de tot sprijinul pentru a înţelege, pe de o parte, gravitatea crizei climatice şi de mediu, dar şi pentru a conştientiza cauzele şi efectele acestor crize, alături de modalităţile de a îmbunătăţi răspunsul societăţii faţă de aceste provocări", a declarat Cărbunaru, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

El a subliniat că obiectivul strategiei este aliniat principiilor proiectului preşedintelui Klaus Iohannis, „România educată”, care are în vedere cultivarea respectului pentru mediu, ca parte a valorilor promovate şi dezvoltate prin educaţie.

Mai poți citi: FOTO Stâlp de pasarelă pietonală, în mijlocul unei benzi de pe Centură. Cum rezolvă CNAIR pericolul: mută axul drumului

"Unul dintre dezideratele asumate în cadrul acestui proiect este ca sistemul de educaţie să formeze cetăţeni responsabili faţă de societate şi mediul înconjurător. De altfel, probabil, vă amintiţi, în noiembrie anul trecut în cadrul Summitului COP 27, preşedintele României a susţinut Declaraţia naţională care vizează promovarea cercetării şi inovării pentru a susţine acţiunile climatice, securitate alimentară, comunităţile vulnerabile, adaptările la schimbările climatice şi răspunsul eficient la situaţii de urgenţă generate de acestea.

La baza strategiei stă, de asemenea, Raportul Administraţiei Prezidenţiale <Educaţia privind schimbările climatice şi mediul în şcoli sustenabile>, validat de consultarea publică din 11 februarie anul trecut, o continuare a proiectului <România educată>, a cărui operaţionalizare este inclusă ca angajament în Strategia naţională de apărare a ţării", a explicat Dan Cărbunaru.  

Sursa foto: PxHere