Stiri

Dugongul a devenit prima specie de mamifer de mari dimensiuni care dispare din apele de coastă ale Chinei

5
min
20/10/2022

Dugongul, care are o dietă bazată mai ales pe ierburile de mare, este un animal protejat în China încă din 1988 prin decizia Consiliului de Stat.

Dugongul, un mamifer marin blând care a trăit în apele din sudul Chinei timp de sute de ani, a dispărut din regiunea de coastă a acestei țări, potrivit unui nou studiu citat de CNN.

Cercetarea realizată de Societatea Zoologică de la Londra (ZSL) și Academia Chineză de Științe arată că pescuitul, ciocnirile cu vasele marine și pierderea habitatului din cauza activității umane au provocat declinul rapid al populației de dugongi din apele chineze începând cu anii '70.

Nu a mai fost găsită nicio dovadă a existenței dugongului în China din 2008, potrivit cercetării care spune că „aceasta este prima extincție funcțională a unui mamifer mare în apele de coastă ale Chinei”.

Dugongul, care are o dietă bazată mai ales pe ierburile de mare, este un animal protejat în China încă din 1988 prin decizia Consiliului de Stat.

Habitatele marine ale acestui mamifer s-au degradat rapid din cauza activității umane și, cu toate că operațiunile de restaurare și refacere reprezintă o prioritate pentru China, „restaurarea necesită timp de care dugongii s-ar putea să nu mai dispună”, potrivit raportului.

Dugongul se găsește în apele de coastă ale multor țări, din Africa de Est și până în Vanuatu și Japonia și este considerată o specie vulnerabilă la dispariție de către Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii (UICN). Profesorul Samuel Turvey de la ZSL, unul dintre autorii studiului, a spus că probabila dispariție a dugongilor din apele Chinei reprezintă o pierdere devastatoare.

Sursa foto:Wikimedia Commons/ Julien Willem