Stiri

Două miliarde de lămpi reciclate în Europa de asociațiile membre EucoLight

3
min
16/2/2021

Asociaţia europeană a organizaţiilor de colectare şi reciclare a deşeurilor provenite din echipamente de iluminat au colectat lămpi care, puse una lângă alta, ar putea înconjura Pământul de 5 ori!

Fondată la mijlocul anului 2015 și cu sediul la Bruxelles, Belgia, EucoLight este asociaţia europeană a organizaţiilor de colectare şi reciclare pentru deşeurile provenite din lămpi şi echipamente de iluminat. Membrii EucoLight colectează şi reciclează, în total, 79% din deşeurile de lămpi colectate în cele 18 ţări în care îşi desfăşoară activitatea. Două miliarde de lămpi, câte au reușit membrii EucoLight să colecteze, sunt echivalente în greutate cu de 140 de ori greutatea faimosului London Eye, iar toate lămpile reciclate puse una lângă alta ar putea înconjura Pământul de cinci ori.

Conform datelor din ultimul studiu EucoLight, realizat la începutul anului 2020 de către GfK Italia, cu privire la percepțiile și comportamentele cetățenilor legat de tratarea deșeurilor de iluminat și a altor aparate de uz casnic, între 62% și 88% au identificat corect locul potrivit pentru a arunca deșeurile de echipamente electronice și electrice (DEEE). Aceste date confirmă că majoritatea cetățenilor europeni sunt conștienți de necesitatea reciclării lămpilor și a deșeurilor DEEE.

Pentru a marca momentul, s-a realizat la nivel internațional un eveniment online care a reunit reprezentanți ai principalelor companii și instituții dedicate producției și reciclării lămpilor. Simona Bonafè, membră în Parlamentul European, a fost cea care a plasat lampa cu numărul „două miliarde” în containerul de reciclare.

În timpul discursului său, ea a subliniat că „nu avem nici o alternativă, trebuie doar să acționăm și să trecem de la un model liniar la economia circulară, care vizează și menține valoarea produselor, materialelor și resurselor cât mai mult timp posibil”.

În plus, Hervé Grimaud, președinte al EucoLight și director general adjunct al Ecosystem (Franța), a declarat că „misiunea membrilor EucoLight de a colecta și recicla eficient cât mai multe lămpi într-un mod ecologic a fost realizată în mod clar”.

Maria Banti, reprezentant al Direcției Generale pentru Mediu din cadrul Comisiei Europene, a mulțumit producătorilor din sectorul iluminatului pentru rezultatele obținute, a subliniat importanța organizațiilor de transfer al răspunderii producătorilor (OTR), precum membrii EucoLight, de a avea mijloace operaționale suficiente pentru a-și putea îndeplini obligațiile: „OTR-urile au un rol vital în realizările directivei DEEE”.

Asociația Recolamp este unul dintre membrii EucoLight și primii susținători din România ai colectării selective şi reciclării deșeurilor din echipamente de iluminat. Procedura de colaborare este una extrem de simplă și presupune doar semnarea unui protocol în baza căruia Recolamp trimite recipiente de colectare selectivă speciale, în funcție de cantitatea și de tipul de deșeuri generate. Atunci când recipientele sunt pline, în termen de 10 zile, un colector autorizat ridică deșeurile și le transportă în condiții de maximă siguranță la fabrica de reciclare Green Lamp Buzău, unde substanțele toxice din deșeuri sunt eliminate controlat, iar componentele reciclabile reintră în circuit pentru a fi valorificate. Până în prezent, Recolamp a colectat și reciclat peste 9.180 de tone de deșeuri din lămpi și corpuri de iluminat.

Ca membri ai Eucolight încă de la început, suntem mândri că am ajuns să sărbătorim o astfel de reușită internațională. E un pas spre mai bine și spre o industrie de reciclare mai puternică”, a declarat Bela Kovacs, Director General Recolamp.