Stiri

Papa Francisc: Protecția mediului și respectarea biodiversității planetei trebuie să ne preocupe pe noi toți

5
min
21/6/2020

Cele mai extraordinare progrese științifice, abilități tehnice și creșteri economice, cu excepția cazului în care sunt însoțite de un progres social și moral autentic, se vor întoarce definitiv împotriva omului.

De-a lungul timpului, au fost făcute foarte multe apeluri ecologice din toate mediile, de la președinți de state, reprezentanți ai organizațiilor mondiale și până la asociații cu impact microsocial. Unul din cele mai apreciate mesaje a fost al Papei Francisc, care răspunde într-un mod popular reflecțiilor multor oameni de știință și grupuri civice asupra problemelor de mediu.

Protecția mediului și respectarea biodiversității planetei sunt teme care trebuie să ne preocupepe noi toți. Nu putem pretinde să fim sănătoși într-o lume bolnavă. Rănile provocate pământului nostru sunt răni care sângerează și în noi. Grija față de ecosisteme înseamnă o privire spre viitor și nu doar preocuparea față de momentul imediat care caută un profit rapid și ușor, ci mai degrabă dovada grijii pentru viață și protecția Naturii Mamă în beneficiul tuturor. [...]  Provocarea urgentă de a ne proteja Planeta, care este casa noastră comună, include preocuparea de a aduce întreaga familie umană împreună pentru a căuta o dezvoltare durabilă și integrală, pentru că știm că lucrurile se pot schimba. Umanitatea are capacitatea de a lucra împreună în reconstruirea casei noastre comune. Aici vreau să recunosc, să încurajez și să mulțumesc tuturor celor care se străduiesc să garanteze în nenumărate moduri protecția casei pe care o împărtășim, planeta noastră. O apreciere deosebită pentru cei care încearcă neobosit să rezolve efectele tragice ale degradării mediului și asupra vieții celor mai săraci din lume. Cum poate pretinde oricine că își construiește un viitor mai bun, fără să se gândească la criza de mediu și la suferințele celor excluși. [...]

Apelez la un nou dialog despre modul în care modelăm viitorul planetei noastre. Avem nevoie de o conversație în care să fie inclusă toată lumea, deoarece provocarea problemelor de mediu de azi are rădăcini umane și ne afectează pe toți. Mișcarea ecologică la nivel mondial a făcut deja progrese considerabile, dar nu suficiente. Avem nevoie de o solidaritate nouă și universală”, este apelul Papei Francisc.

În urmă cu aproape 50 de ani, în 1971, Fericitul Papă Paul al VI-lea s-a referit la îngrijorarea ecologică drept „o consecință tragică” a activității umane necontrolate: „ Din cauza unei exploatări prost gândite a naturii, umanitatea riscă să o distrugă și să devină la rândul său, o victimă a acestei degradări ”. [...] El a vorbit în termeni similari cu Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură despre potențialul unei „catastrofe ecologice sub explozia efectivă a civilizației industriale” și a subliniat „necesitatea urgentă a unei schimbări radicale a comportamentului umanității”, în măsura în care „cele mai extraordinare progrese științifice, cele mai uimitoare abilități tehnice, cea mai uimitoare creștere economică, cu excepția cazului în care sunt însoțite de un progres social și moral autentic, se vor întoarce definitiv împotriva omului” [...].

Deoarece problemele nu s-au rezolvat, ci dimpotrivă, par să se adâncească, în ciuda eforturilor făcute, Papa Francisc a revenit și astăzi (în cadrul oficierii slujbei de duminică din Piața Sf. Petru) cu un mesaj prin care a încurajat inițiativele de îngrijire a planetei care au început ca urmare a pandemiei: „Oamenii de știință din întreaga lume studiază efectele blocajelor și opririlor industriale asupra poluării aerului și mării, precum și asupra vieții sălbatice. Acum e momentul de a ne întoarce la rădăcini, de a aprecia și proteja mediul mai mult ca oricând, după ce blocarea cauzată de Covid a dezvăluit încă o dată frumusețea atâtor locuri lipsite de trafic și de zgomot”.

Orice efort pentru protejarea și îmbunătățirea stării planetei noastre implică schimbări profunde în stilurile de viață, modelele de producție și consum și structurile de putere stabilite care guvernează astăzi societățile.

Foto: A. Tarantino/AP; V. Pinto/AFP