Stiri

Discuții aprinse pe marginea Sistemului Garanție-Returnare pentru ambalaje

4
min
20/1/2021

Trei asociații susțin că modul în care proiectul de HG stabilește selectarea administratorului Sistemului Garanție-Returnare (SGR) instituie un monopol pe această piață.

Ministrul Mediului, Tánczos Barna, a demarat noi runde de discuții cu fiecare dintre aceste tabere. Discuțiile au început pentru că, pe de o parte, îmbuteliatorii de bere, sucuri și ape minerale, fiind primii vizați de colectarea ambalajelor prin responsabilitatea extinsă a producătorilor, se consideră îndreptățiți să devină administratori ai SGR, notează revista-piata.ro.

Pe de altă parte, retailerii mari și comercianții locali consideră că abordarea SGR din perspectiva actualului proiect de act normativ introduce pe piață un monopol conform căruia retailerii sunt obligați să realizeze investiții și să aloce spații pentru colectarea ambalajelor, dar nu pot deține controlul asupra managementului sistemului, asupra gestiunii resurselor acumulate de sistem și a distribuției echitabile a acestor resurse.

Hotărârea de Guvern ar fi trebuit publicată în Monitorul Oficial în luna decembrie și să intre în vigoare începând cu 1 ianuarie 2021. Însă asociațiile care reprezintă cele două tabere, plus Asociația Companiilor de Distribuție de Bunuri din România (ACDBR), au susținut că modul în care proiectul de HG stabilește selectarea administratorului SGR instituie practic un monopol pe această piață.

La două zile de la preluarea portofoliului de ministru, Tánczos Barna a primit din partea celor trei asociații un apel de a retrage proiectul de Hotărâre de Guvern pentru stabilirea sistemului de garanție-returnare pentru ambalaje primare nereutilizabile și de a proroga termenul de adoptare a acestui act normativ, de 1 ianuarie 2021 prevăzut în art.10 alin(5) al OUG 74/2018.

Surse din interiorul Ministerului Mediului, mai notează revista-piata.ro, susțin că apelul transmis de asociații a fost dublat de un lobby foarte puternic din partea membrilor acestora, astfel încât proaspătul ministru a decis prorogarea termenului de 1 ianuarie 2021 și și-a asumat indirect posibile sancțiuni din partea Comisiei Europene.

Astfel, Tánczos a demarat noi runde de discuții cu fiecare dintre aceste tabere. Ieri, 11 ianuarie, a avut loc întâlnirea cu reprezentanții Asociației Berarii României și ai Asociației Naționale pentru Băuturi Răcoritoare.

Și companiile OIREP (Organizații care implementează obligațiile privind răspunderea extinsă a producătorului) sunt interesate să fie implicate în administrarea SGR. Argumentul forte al acestor companii îl reprezintă experiența în administrarea unor astfel de sisteme, la dimensiuni mai mici, dar și existența unei infrastructuri de logistică și transport, prin care acestea își desfășoară activitatea încă de la înființare.