Stiri

Codași la reciclarea peturilor. Cresc cantitățile de deșeuri în perioada sărbătorilor

2
min
24/4/2024

Un român produce anual aproximativ 116 kg de deșeuri de ambalaje și reciclează doar 46,4 kg

O analiză Clean Recycle arată că în mod tradițional, perioada sărbătorilor de Paște este asociată cu o creștere semnificativă a consumului în gospodării, ceea ce duce automat și la creșteri ale deșeurilor de ambalaje, de la cutii de carton, la sticle, PET-uri sau alte recipiente și produse din plastic, conform www.focus-energetic.ro.

În perioada Paștelui, consumul de ouă crește cu 50% față de alte perioade din an. De asemenea, românii au cumpărat, în medie, cadouri și jucării în valoare de 180 lei anul trecut. În aceeași perioadă, românii au cumpărat cu 40% mai multe produse față de anul anterior.

Toate aceste creșteri conduc la o generare mai mare de deșeuri, iar consumul ar putea fi și mai mare anul acesta, având în vedere că majoritatea românilor vor avea 6 zile libere legate, cu ocazia Zilei Muncii și a Paștelui.

Statisticile europene arată că un român produce anual o cantitate de puțin peste 116 kilograme de deșeuri de ambalaje, dar doar 46,4 kilograme sunt reciclate. Această presiune asupra sistemelor de gestionare a deșeurilor și a resurselor naturale devine din ce în ce mai evidentă.

Deșeuri multe, reciclare puțină

Deși România se numără printre țările din Uniunea Europeană cu cele mai mici cantități de deșeuri de ambalaje generate pe cap de locuitor, se clasează pe penultimul loc la capitolul reciclare și valorificare. În țări precum Germania sau Italia, unde cantitățile de deșeuri generate de o persoană se ridică la 200 de kilograme în fiecare an, se reciclează peste 67% din aceste cantități.

Cosmin Monda, fondator și CEO Clean Recycle, subliniază importanța consumului responsabil și a colectării separate a deșeurilor pentru un ecosistem mai sănătos.

Consumerismul aduce cu sine un nivel îngrijorător de risipă. Populația Uniunii Europene generează anual o cantitate de 88 de milioane de tone de deșeuri de alimente, contribuind cu aproximativ 8% din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră.

Clean Recycle este unul dintre primii 5 jucători de pe piața locală a transferului de responsabilitate privind deșeurile de ambalaje, gestionând un portofoliu de peste 700 de companii care produc și pun pe piață deșeuri de ambalaje.

Sursă foto: transilvania365.ro